מה זה דיבידנד (Dividend)?

What is a dividend?

דיבידנד הוא אחד המושגים המעניינים ביותר בעולם הפיננסי בכלל ובשוק ההון בפרט, זו דרך מצוינת לייצר רווח יציב ותזרים מזומנים שמתאים גם למשקיעים מתחילים. אם גם אתם אוהבים להעמיק בעולם שוק ההון ולגוון את שיטות ההשקעה שלכם, זהו בהחלט מושג שחשוב להכיר. זה הזמן להבין מהו דיבידנד, אילו סוגים של דיבידנדים קיימים, באילו תנאים חברה צריכה לעמוד כדי שתוכל לחלק דיבידנדים לבעלי המניות שלה ועוד.

מה זה דיבידנד (Dividend)?

דיבידנד בעולם הכלכלה הוא תשלום שמעבירה חברה מתוך עודפים או רווחים שהיא מייצרת לידיים של בעלי המניות שלה. המילה עצמה באה מלטינית ומשמעותה ״הדבר שיש לחלק״. המטרה של חברה היא ליצור רווחים עבור הבעלים שלה. כשמצב כזה קורה היא בעצם יכולה לשלם חלק מהרווח לבעלי המניות בתור דיבידנד ולשמור את היתר לשימושים אחרים שלה. על כן תשלומי הדיבידנדים בעצם מקטינים את סכום הכסף הנזיל שזמין לחברה ומעבירים את פירות החברה לבעלי המניות. במרבית המקרים נעשית חלוקת הדיבידנדים מתוך עודפי כספים שנוצרו לחברה, אבל באופן עקרוני הם גם יכולים להיות מחולקים מקרנות הון. בדרך כלל נהוג לשלם דיבידנדים במזומן, אך ניתן גם לעשות את זה דרך חלוקת נכסים, למשל חלוקת מניות.

אילו סוגי דיבידנדים קיימים?

מעבר לחלוקה בין דיבידנדים הניתנים בצורת מזומן לכאלו הניתנים בצורת נכסים (לרוב מניות, לעיתים רחוקות גם נכסים פיזיים כמו מבנים וכדומה), נהוג להבחין בין שני סוגים עיקריים נוספים של דיבידנדים:

  • דיבידנד רגיל: דיבידנד רגיל הוא דיבידנד שמעבירה חברה לבעלי מניות אחת לתקופה ידועה מראש, לרוב פעם אחת, פעמיים או ארבע פעמים בשנה. רוב המקרים, דיבידנד רגיל הוא חלק מהרווחים התקופתיים של חברה וניתן לראות זאת לרוב בחברות גדולות ומבוססות שהוכיחו רווחיות לאורך זמן וצפויות להמשיך להיות רווחיות.
  • דיבידנד מיוחד: דיבידנד מיוחד הוא דיבידנד שניתן בהחלטה חד פעמית על העברת רווחים צבורים לבעלי המניות, כאשר החברה מחליטה כי אין לה צורך יותר ברווחים האלו להשקעות, לרכישה חברות נוספות או לפעולות השקעה אחרות.

באלו 2 תנאים החברה חייבת לעמוד כדי שתוכל לחלק דיבידנדים לבעליה:

  • מבחן הרווחים: מטרת המבחן הזה היא לבדוק אם לחברה יש עודפים ראויים וניתנים לחלוקה. מה זה אומר הלכה למעשה? שגם אם הונה של חברה מסוימת וסך העודפים שלה הוא שלילי, היא עדיין יכולה לחלק את הרווחים שצברה בשנתיים האחרונות.
  • מבחן יכולת הפירעון: התנאי השני הוא מה שנקרא "מבחן יכולת הפירעון". הכוונה כאן היא היכולת של החברה להבטיח שגם לאחר שחילקה דיבידנדים לבעלי המניות שלה, היא עדיין יכולה לעמוד בהתחייבויות עתידיות.

חשוב לציין כי במקרים מסוימים שבהם חברה כלשהי לא עומדת במבחן הרווחים, אבל כן עומדת במבחן יכולת הפירעון, היא עדיין רשאית לחלק דיבידנדים אם בית משפט קבע כך.

תשואות דיבידנד: איך זה נראה?

כשחושבים על המושג הזה, הרבה אנשים חושבים על כסף קטן או במקסימום על עוד בונוס נחמד לבעלי המניות. שימו לב לנתון הזה – ב-2018 חילקו חברות בארצות הברית היקף אדיר של דיבידנדים בסכום יוצא דופן של כמעט 500 מיליארד שקלים, עלייה של כתשעה אחוזים, אגב, בהשוואה לשנה החולפת. בשביל משקיעים רבים זוהי הזדמנות של ממש לייצר רווח מהיר ויציב ולכן זוהי אופציה שבהחלט חשוב להכיר.

תשואות דיבידנד: איך מחשבים אותן?

כשמבינים את המשמעות של דיבידנדים לעומק, רואים שמה שמעניין את בעלי המניות לאורך הזמן הוא לא הסכום שהם מקבלים בפועל בחלוקת דיבידנדים, אלא התשואה על ההשקעה שהוא מגלם. חישוב התשואה הוא פשוט למדי וכל מה שצריך לעשות הוא לחלק את סכום הדיבידנד למניה במחיר המניה עצמה. ככל שהתשואה גבוהה יותר, כך הדיבידנד ייתפס אטרקטיבי יותר בעיני בעלי המניות. בדיוק בגלל זה בעלי מניות בעלי ניסיון רב בהשקעות שלמדו דבר או שניים בלימודי שוק ההון, לא יתפתו במהרה לדיבידנדים גבוהים מדי, אלא יבצעו ניתוח פיננסי מעמיק כדי לבחון את הכדאיות שלהם בהתאם לתשואה הפוטנציאלית.

איך נקבע הסכום של הדיבידנד?

גובה הדיבידנד נקבע על ידי דירקטוריון החברה ומושפע מכמה גורמים. בראש ובראשונה, רווחיות החברה ורווחיה העודפים הם חלק מרכזי בהחלטה. רווחים גבוהים יותר ורווחים מצטברים מובילים לרוב לדיבידנדים גדולים יותר. תזרים מזומנים הוא גורם קריטי נוסף, שכן חברות חייבות להבטיח שיש להן מספיק נזילות כדי לשלם דיבידנדים מבלי לסכן את הפעילות השוטפת. נוסף לכך, מדיניות הדיבידנד של החברה המתווה את גישתה להחזרת הרווחים לבעלי המניות, משפיעה על סכום הדיבידנד. מדיניות זו עשויה לתעדף תשלומים קבועים וניתנים לחיזוי או סכומים משתנים בהתאם לרווחים. כמו כן, תנאי השוק והתחזית הכלכלית משפיעים גם כן על קביעת הסכום, כאשר סביבות כלכליות יציבות מביאות בדרך כלל לתשלומים נדיבים יותר. לבסוף, דרישות משפטיות ורגולטוריות המשתנות ממדינה למדינה, עשויות להכתיב את הדיבידנד המקסימלי המותר. באיזון כל הגורמים אלו, דירקטוריונים שואפים בעצם להציע תשואות אטרקטיביות לבעלי המניות תוך שמירה על איתנות פיננסית וצמיחה עתידית של החברה.

איך מקבלים אותם?

כאמור, במרבית המקרים נעשית חלוקת הדיבידנד במזומן ישירות לחשבון המסחר או לחשבון הבנק של בעלי המניות. בהקשר הזה יש שני מושגים שחשוב מאוד להכיר:

מה זה יום הקום?

הוא היום הקובע וזה שיחליט את גובה הדיבידנד. היום האחרון שבו נסחרת המניה של החברה עם הזכות לקבלת דיבידנד או מניית הטבה.

מה זה יום האקס?

יום האקס הוא היום הראשון אחר ההכרזה על חלוקת דיבידנד שבו נסחרת המניה ללא הזכות לקבלת דיבידנד. כלומר שרק משקיע שהחזיק במניה ביום שלפני יום האקס, יהיה זכאי ברגע האמת לקבל את הדיבידנד.

חלוקת דיבידנד: איך זה נעשה?

חלוקת דיבידנד כרוכה בקביעה של יום אקס, ולרוב תתבצע רק לאחר מספר ימים או שבועות. כאשר יש הכרזה על דיבידנד על מניות של חברה ציבורית הוא יחולק למי שהחזיק בהן ביום האקס ולא למי שהחזיק בהן ביום חלוקת הדיבידנד.

מהם היתרונות של חלוקת דיבידנדים?

חלוקת דיבידנדים מציעה מספר יתרונות, הן לחברות והן לבעלי המניות. בשביל בעלי המניות, דיבידנדים הם סוג של תזרים מזומנים קבוע שהוא מצוין למשקיעים ממוקדי הכנסה. התשלום השוטף יכול לשפר את התשואה הכוללת, בייחוד בתקופות של ריבית נמוכה. מצד שני, בשביל חברות עשוי תשלום דיבידנד לסמן על בריאות פיננסית ועל יציבות כלכלית, להגביר את אמון המשקיעים ולמשוך משקיעים חדשים. חלוקת דיבידנדים בעצם מעידה על יכולתה של חברה לייצר תזרים מזומנים ורווחיות באופן עקבי. נוסף לכך, דיבידנדים יכולים להפחית את עודפי המזומנים, למנוע שימוש לא יעיל בכספים ולעודד ניהול הון מושכל ויעיל יותר. יתרה מכן, דיבידנדים יכולים לשמש כהגנה מפני תנודתיות בשוק. גם אם מחירי המניות יורדים, דיבידנדים מספקים תשואה מוחשית ומפחיתים הפסדים פוטנציאליים למשקיעים. הם גם מתאימים בהחלט למשקיעים לטווח ארוך שמעריכים הכנסה על פני רווחים ספקולטיביים ותורמים להפחתת התנודתיות במחירי המניות. כמובן שצריך לזכור שייצור רווח באמצעות דיבידנדים הוא בדרך כלל דרך לגיוון תיק ההשקעות שלנו, שכן חשוב מאוד ללמוד טכניקות נוספות, בעיקר אם מדובר בהשקעה במניות למתחילים שרוצים להשתלב בעולם הזה.

לצד אלה, מהם החסרונות?

לחלוקת דיבידנדים יש גם כמה חסרונות. בשביל החברות, עשויה חלוקת דיבידנדים להפחית את כמות הרווחים העודפים הזמינים להשקעה מחדש בעסק. החלוקה עשויה להגביל הזדמנויות לצמיחה כמו מחקר ופיתוח, רכישות חדשות או התרחבות עסקית. לאורך זמן היא גם עלולה לפגוע במעמד התחרותי של החברה וברווחיות לטווח הארוך. בשביל בעלי המניות מצד שני, קבלת דיבידנדים עשויה להיות פחות טובה בהיבט המיסוי. במקומות רבים בעולם, וגם כאן אצלנו, דיבידנדים מחויבים בשיעור גבוה יותר מרווחי הון, מה שיכול להפחית את התשואה נטו על ההשקעה. יתרה מכך, הסתמכות על הכנסות מדיבידנד עלולה להיות מסוכנת אם החברה מחליטה לקצץ או להשהות דיבידנדים בזמנים של מיתון פיננסי, מה שיוביל לאי יציבות פוטנציאלית בהכנסה. מנקודת מבט של ניהול פיננסי, תיעדוף תשלומי דיבידנד עשוי להוביל להשקעת הון שאינה מיטבית. חברות עשויות לחוש בלחץ לשמור או להגדיל דיבידנדים גם כשזה לא ממש נבון כלכלית ודבר שעלול להעמיק חובות או להקשות על צמיחה באופן כללי. צריך לזכור שאף שיש לדיבידנדים כמה יתרונות מיידיים, הם יכולים גם להיות סיכון, הן לצמיחת החברה והן לתשואות בעלי המניות.

לסיכום

דיבידנדים שמחלקות חברות לבעלי המניות הם אופציה מעולה להכנסות מהירות וליציבות של מזומן, ובהחלט דבר שצריך להכיר כחלק מרשימת מושגים בשוק ההון שהם בגדר חובה לכל משקיע. כאן באתר תוכלו לקרוא עוד על מושגים שונים, להבין יותר לעומק את היתרונות של דיבידנדים ושל אפיקי השקעה אחרים ולעשות את הצעדים הראשונים שלכם בשוק ההון. רוצים לדעת עוד ולקבל את כל הכלים להצלחה בעולם ההשקעות? המומחים של מכללת פסגות זמינים לכם בכל שלב

מתעניינים בקורס? השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן