כולנו שומעים על אלו שמצליחים במסחר בבורסה, שסוחרים במניות או באופציות או לחלופין משקיעים במוצרים פיננסיים אחרים. רבים מאיתנו רוצים להצטרף אל ההצלחה אך ממהרים לעשות זאת בלי הידע והכלים המתאימים. אם ככה, בואו ננסה לעשות קצת סדר בדברים – מהו שוק ההון, למה הוא הוקם, איך הוא עובד, מהם מושגי היסוד הבסיסיים ואיך עובדים יחסי גומלין בזירה הזאת? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם.
מהו שוק ההון?
שוק ההון הוא זירה פיננסית שבה קונים ומוכרים ניירות ערך מסוגים שונים, ונהוג לסווג אותה לשני שווקים עיקריים – שוק המניות ושוק אגרות החוב. שווקי ההון בעצם מנתבים את העושר של החוסכים לאלו שיכולים להשתמש בו לטווח הארוך, דהיינו חברות או ממשלות המבצעות השקעות כאלו ואחרות. שוק ההון הוא מערכת מסועפת הכוללת בנקים, ברוקרים (בעצם הסוחרים בשוק ההון) ועוד מוסדות פיננסיים רבים כמו חברות ביטוח, קרנות נאמנות וקופות גמל. הבורסה לניירות ערך היא בהחלט עורק מרכזי של שוק ההון, אך היא לא ההיבט היחיד שלו והפעילות של שוק ההון היא רחבה הרבה יותר. כלומר – העסקאות השונות בשוק ההון נעשות הן בבורסה והן מחוצה לה.
לשם מה שוק ההון הוקם?
המטרה של שוק ההון היא לחבר בין חברות הזקוקות למימון כספי לבין אנשים פרטיים או חברות אחרות ובעצם כל מי שמעוניין להשקיע את ההון שלו במטרה לייצר ערך כלכלי. ללא שוק ההון יזמים לא היו יכולים לממש הזדמנויות עסקיות ולפתח מוצרים ושירותים, מפני שלא היה להם הכסף לעשות את זה. מנגד – בעלי הון שלא רוצים להיות יזמים או להקים עסקים מכניסים, לא היו יכולים למנף את ההון שלהם ולהרוויח כסף מבלי האפשרות להשקעה בשוק ההון. אם כך נראה שיש כאן אינטרס הדדי משותף (שעוד נרחיב עליו בהקשר של יחסי הגומלין בשוק ההון), אבל חשוב להבין שיש בכך הרבה מעבר לאינטרס של כל אחד מהצדדים. פעילות שוק ההון במדינות השונות בעולם היא חלק עיקרי בכלכלה ומנוע לצמיחה ולהתפתחות פיננסית. היא מאפשרת לחברות לצמוח ולספק פרנסה לעוד ועוד עובדים ומנגד נותנת את ההזדמנות לכל אדם להגדיל את ההון שלו.
איך שוק ההון עובד?
שוק ההון עובד באופן הזה שבו החוסכים מעמידים סכומי כסף לטובת המשקיעים אשר בתורם מנפיקים ניירות ערך תמורת הכסף הזה. בחודשים ובשנים שלאחר גיוס ההון מקבלים בעלי ניירות הערך תזרים כספי כתשואה על ההשקעה. הבורסה היא מרכז הפעילות הפיננסית במשק ובה נקבע המחיר של ניירות הערך. המסחר עצמו עובד באופן של מסחר יומי – סוחרים יומיים קונים ומוכרים מניות באותו יום במטרה לגרוף רווח מהיר מתנודות חזקות או בשיטה של השקעות לטווח ארוך – קונים מניה מתוך תקווה להרוויח ממנה בטווח הארוך כאשר חלים שינויים חדים בערכה. למשל בחברה שעושה אקזיט ונמכרת לתאגיד ענק, מחירי המניות יזנקו בצורה חדה כלפי מעלה. כמובן שזהו רק הבסיס של הבסיס ומי שרוצה להתחיל לסחור בפועל צריך ללמוד את התנהלות שוק ההון לעומק. מומלץ בחום להתחיל בקורס שוק ההון למתחילים שבו אפשר להעמיק ולקבל כלים מצוינים להתחלה שיאפשרו לחדד את הידע ולהוביל להצלחה.
מושגים בסיסיים בשוק ההון
- פקודות מסחר: האמצעי הרשמי והמעשי להעברת הוראות למסחר בשוק ההון. פקודות המסחר הבסיסיות ביותר הן קנייה ומכירה של נכסי בסיס מסוימים וככל שמעמיקים אפשר ללמוד גם פקודות מורכבות יותר, כאלו המגיעות בהתניות כאלו ואחרות – למשל מכירה אוטומטית של מנייה כאשר הערך שלה מגיע לרף מסוים שנקבע מראש.
- חברי בורסה: בנקים, קרנות השקעה, קופות גמל וכו׳. את ניירות הערך בבורסה אפשר לרכוש ולמכור אך ורק דרך חברי הבורסה. כלומר, כדי לבצע מסחר יש לפתוח חשבון מסחר אצל אחד מהחברים.
- יועצי השקעות: אנשי מקצוע בעלי רישיון מטעם רשות ניירות הערך הרשאים לייעץ בנוגע לביצוע השקעות שונות. תפקידם הוא לייעץ ולכוון כאשר המילה הסופית באשר לביצוע פעולה כזו או אחרת היא לעולם של הלקוחות.
- אופציות: אופציה היא סוג של חוזה שמקנה למי שרכש אותה את הזכות לרכוש נכס פיננסי כלשהו מהבעלים שלו במועד שנקבע מראש. יש כל מיני סוגי אופציות כמו אופציות אמריקאיות ואופציות אירופאיות. המסחר באופציות מצריך ידע מעמיק יותר מעבר לידע בסיסי.
- ניירות ערך: מסמך המונפק על ידי חברה או ממשלה ומקנה למי שמחזיק בו זכויות שונות. הנייר המוכר ביותר הוא מניה אך ישנם עוד מוצרים רבים שאפשר להשקיע בהם כמו איגרות חוב, אופציות, תעודות סל, ניירות ערך ועוד.
מהם סוגי השווקים שקיימים בשוק ההון?
תחת הדבר הגדול הזה שנקרא שוק ההון אפשר למצוא כמה וכמה סוגים של שווקים:
- השוק הראשוני: שבו נעשות הנפקות חדשות. השוק הזה משמש את החברות השונות לגיוס כספים ובו נסחרים ניירות ערך בפעם הראשונה במועד הנפקתם.
- השוק המשני: בשוק הזה נסחרים ניירות ערך לאחר הנפקתם ובו אפשר לקנות ולמכור ניירות ערך בלי התערבות של החברות שהנפיקו אותם לראשונה. בשוק הזה יכולים משקיעים למכור ולקנות ניירות אחד מהשני בכל רגע נתון.
- שוק הכסף: עוסק בעיקר בעסקאות פיננסיות לטווח הקצר, דהיינו עסקאות של בעלות זמן לפדיון של שנה לכל היותר.
- השוק המידי: בו נערכות עסקאות לקנייה ולמכירה של ניירות ערך, כאשר ההסכם לביצוע מסחר והמסחר עצמו נערכים בהווה.
- שוק החליפין הבין-לאומי: שוק שבו נסחרים מטבעות של מדינות שונות זו כנגד זו.
קצת על יחסי גומלין
בין שוק ההון לשווקים נלווים מתקיימת מערכת יחסים של יחסי גומלין, למשל כמו הקשר בין שוק הנגזרים ושוק מטבע החוץ. כך למשל משקיע מסוים רשאי לחלק את תיק ההשקעות שלו בין מספר מטבעות זרים ומכשירים פיננסיים מגוונים אחרים נוסף לאיגרות חוב ולמניות במקומם. כמו כן אפשר לראות ששינויים גיאופוליטיים בעולם, למשל אירועים חדשותיים גדולים משפיעים גם ההם על השוק בדרכים מגוונות. כך לדוגמה אצלנו בישראל אפשר לראות לא אחת ירידות חדות בבורסה לאחר פיגועי טרור.
כיצד שוק ההון משפיע על חיינו?
כאמור – שוק הון יציב ומשגשג הוא חלק חשוב ועיקרי ממערכת פיננסית של מדינה. במדינות שבהן שוק ההון חזק אפשר לראות שגשוג במרבית תחומי החיים. כאשר שוק ההון הוא חזק המשמעות של הדבר היא שהרבה חברות מצליחות לגדול, לגייס עוד עובדים ובעצם לייצר הכנסה למדינה.
לסיכום
אלו היו כל הדברים הבסיסיים שחשוב לדעת על שוק ההון. מכאן והלאה מי שירצה להשקיע ולהתנסות במסחר הלכה למעשה יהיה חייב להתמקצע וללמוד איך עושים את זה בצורה מסודרת. לכן אנו ממליצים בחום על לימודי שוק ההון שבהם אפשר לקבל את כל הידע החשוב לפני שיוצאים לדרך. קורסים מקצועיים ייתנו לכם את הכלים ואת הביטחון לצאת לדרך כשאתם שומרים על עצמכם ולא לוקחים סיכונים מיותרים. בהצלחה!