שוק ההון למתחילים – המדריך המלא לשנת 2024

אם גם אתם מרגישים שהגיע הזמן לעשות את הצעד ולצלול אל תוך עולם ההשקעות בשוק ההון – אתם לא לבד! יותר ויותר אנשים מכירים בכך שמסחר בשוק ההון אפשרי ומתאים לא רק למומחים וכלכלנים, אלא לכל מי שיש לו אנרגייה ורצון ללמוד את התחום. כמובן שכדי לסחור באופן אחראי, כדאי ללמוד את העולם ולהכיר את המושגים העיקריים והחשובים בו. לצורך כך הכנו בשבילכם את ׳׳שוק ההון למתחילים – המדריך המלא׳׳: מהי בכלל הבורסה ואיך היא עובדת? איך משקיעים בצורה חכמה בבורסה? מהן מניות, מהם ניירות ערך ואיך בונים תיק השקעות מסודר? המשיכו לקרוא ותגלו את התשובות לכל השאלות האלה ולעוד הרבה שאלות חשובות בנושא.

 

מהי בכלל בורסה ואיך היא עובדת?

נהוג להתייחס אל הבורסה בתור שוק וזירת מסחר, אבל האמת היא שהתפקיד שלה חשוב הרבה יותר וקשור באופן הדוק למוסדות המדינה. בפועל, אל הבורסה מגיעים קונים ומוכרים כדי לסחור בניירות ערך בצורה מסודרת, והם אחד הנדבכים העיקריים והחשובים בעולם ההשקעות בשוק ההון. כל מי שפועל בבורסה מחויב לציית לחוקים וכללים מסוימים שקובעים הגופים המפקחים על הבורסה והם רלוונטיים לכלל המשתתפים – בנקים ובתי השקעות, חברות המעוניינות לצאת להנפקה, משקיעים פרטיים ועוד. בין הגופים המפקחים על הבורסה אפשר למצוא את הרשות לניירות ערך, רשות שוק ההון, הרשות לאיסור הלבנת הון ועוד.

 

חברי הבורסה, לעומת זאת, הם כל אותם הגופים שעמדו בדרישות החוק ולהם חיבור ישיר לבורסה שמאפשר לבצע פעולות שונות. בין היתר אנו מדברים על רוב הבנקים בישראל, כמה בנקים זרים ובתי השקעות שונים כמו מיטב דש, פסגות, אקסלנס ועוד. כל מי שמעוניין לסחור בניירות ערך חייב לפתוח חשבון פעיל אצל אחד מחברי הבורסה. גורם פעיל נוסף שחשוב לציים בהקשר של הבורסה הוא ממשלת ישראל, שרשאית להנפיק ארבעה סוגים של אגרות חוב ממשלתיות.

 

הבורסה בישראל

הבורסה לניירות ערך בישראל היא חברה שהתאגדה בשנת 1953. בשנת 2019 הפכה הבורסה לחברה ציבורית ומאז המניות שלה נסחרות, כאשר 80 אחוזים מהן נמצאים בידי הציבור ו-20 האחוז הנותרים נמצאים בידיהם של בעלי עניין. הבורסה בתל אביב היא בעצם הבורסה היחידה בישראל, וזו שקיבלה בעצם רישיון לניהול שוק מוסדר ומפוקח למסחר בניירות ערך, מה שהופך את הזירה הזאת לזירה אמינה, בטוחה ויציבה לניהול מסחר. אפשר לראות נוסף לכך, כי ממשלת ישראל בחרה בבורסה כזירה להפרטה של כמה חברות ממשלתיות, מה שמאפשר למשוך משקיעים מהארץ ומחו״ל.

כדי לתת מידע למשקיעים ולחברים בה, מפרסמת הבורסה הישראלית מדי שנה סקירה המפרטת את פעילות הגיוס, התפלגות המשקיעים ואחזקות בניירות ערך כמו אגרות חוב, מניות, קרנות סל וכן הלאה. כך למשל אפשר לראות שבשנת 2021 החזיקו בעלי עניין ב-39 אחוזים מסך כל המניות הנסחרות בבורסה, הציבור בישראל החזיק כ-15 אחוזים, קופות הגמל והפנסיה החזיקו ב-15 אחוזים גם הן, חברות הביטוח בכ-6 אחוזים והיתר מתחלק בין גופים מוסדיים זרים. עוד דבר שחשוב לדעת הוא שהבורסה בישראל מחזיקה כמה חברות בת כמו מסלקת הבורסה, החברה לרישומים ומסלקת מעו״ף שהמטרה שלהן היא לקיים את המסחר השוטף והתקין.

 

בורסות בחו׳׳ל

אם נסכום את כל ההון של כל הבורסות בעולם נגיע למספר שקשה מאוד לתפוס – כ-71 טריליון דולרים. משקיעים וסוחרים מתחילים בארץ מכירים היטב את הבורסה הישראלית, ובדרך כלל גם את הבורסה הגדולה בעולם בארצות הברית, אבל האמת היא שיש עוד כמה וכמה זירות מסחר חשובות שכדאי להכיר:

  • ארצות הברית: הבורסות בארצות הברית הן המובילות והחשובות בעולם והעיקריות שבהן הן ה-NYSE וה-NASDAQ שלה סניפים ושלוחות ברחבי העולם כולו. הנאסד״׳ק גם נחשבת לחדשנית ולמתקדמת יותר ואפשר למצוא בה לא מעט חברות הייטק וטכנולוגיה. נוסף לכך, אפשר למצוא עוד כמה וכמה זירות מסחר בארצות הברית במדינות האחרות.
  • אנגלייה: זירת המסחר העיקרית באנגלייה היא הבורסה של לונדון (שנקראת LSE) והבורסה המשנית (AIM). בבורסה של לונדון נסחרות כמה חברות תעשייה ופיננסיים גלובליות ומוכרות וכן מניות דואליות.
  • סין: בסין הבורסה העיקרית והחשובה מכולן היא הבורסה בשנחאי וישנן בורסות גדולות וחשובות גם בהונג קונג ובשנג'ן.
  • יפן: הבורסה בטוקיו נחשבת לאחת החשובות ואף הקריטיות לכלכלה העולמית, מפני שהיא כוללת חברות רבות מתחום האלקטרוניקה, הרכב והבנקים. בבורסות ביפן ישנם כמה מדדים מובילים וחשובים ביותר.
  • גרמניה: המדד המוביל בבורסה בגרמניה הוא מדד DAX 30. הבורסה בגרמניה נחשבת גם היא לחשובה ביותר וכוללת כמה מיצרניות התעשייה הגדולות של אירופה – חברות רכב, טכנולוגיה, פיננסים ועוד.

 

איך בכלל מתחילים לסחור בבורסה?

בראש ובראשונה – לפני שבכלל שוקלים יציאה לדרך ומסחר הלכה למעשה בשוק ההון – חשוב מאוד ללמוד את התחום לעומק, להכיר את המונחים השונים ובעיקר את הסיכונים, ולעשות הכול באופן מושכל. לאחר מכן יש לפתוח חשבון מסחר אצל אחד מחברי הבורסה, אותם הבנקים ובתי ההשקעות עליהם דיברנו קודם לכן. שימו לב – רוב החברים מאפשרים לעשות זאת באופן מקוון דרך אתר האינטרנט. אחרי הצעד הזה נקבל שם משתמש וסיסמה לאחת ממערכות המסחר הממוחשבות הקיימות בשוק (בדרך כלל בהתאם לחבר הבורסה שדרכו בחרנו לסחור) ומכאן נוכל להתחיל במסחר בפועל בהתאם לסכומים שהפקדנו לחשבון. למרבה הנוחות, היום אפשר לסחור בקלות לא רק דרך המחשב, אלא גם דרך הטלפון החכם והטאבלט. עוד חשוב לדעת – כדי לסחור באופן עצמאי לא חייבים להתחיל בסכומי השקעה גבוהים. אצל חלק מחברי הבורסה שנרשמים דרכם יש סכום מינימלי להפקדה (בעיקר בבתי ההשקעות ופחות בבנקים). למתחילים כדאי מאוד להתחיל בסכומים קטנים, שכל ולצבור ידע וניסיון.

 

איך משקיעים נכון בבורסה?

השקעה נכונה בבורסה היא הרבה מעבר ללמידה בסיסית של המושגים והיכרות שטחית עם מערכות המסחר. כדי להשקיע נכון בבורסה צריך לחשוב מלכתחילה לטווח הרחוק. צריך להכיר בראש ובראשונה את כל השחקנים העיקריים ובפרט את חברי הבורסה שדרכם בעצם נבצע את המסחר. חשוב ללמוד את מערכת המסחר שנבחר על בוריה, להכיר כל פקודה וכל כלי שימושי, לדעת לתקן תקלות וליצור התראות חכמות שיאפשרו לנו להיות תמיד עם היד על הדופק. כמו כן, צריך להשקיע זמן ולאסוף כמה שיותר מידע על חברות נסחרות – לקרוא עיתוני כלכלה, להיכנס לאתרי המסחר הגדולים, לעקוב אחר החברות המובילות במשק (ובפרט אלו שאתם משקיעים בהן) ובקיצור להיות תמיד לגמרי בעניינים. הגוף דרכו נבצע את המסחר יספק לנו מידע וניתוחים סטטיסטיים חשובים, אבל המידע הזה בדרך כלל לא מספיק. חשוב להסתמך על כמה מקורות מידע שונים ובעצם להתחיל להתעניין בעולם בנושאים כלכליים.

מעבר לכל הדברים האלה, צריך לזכור שהשקעה נכונה וחכמה היא כזו שלוקחת זמן ודורשת מאיתנו לא מעט התעסקות בתהליך. בדיוק בגלל זה, כל מי שאין לו ניסיון בתחום אבל מוכן ורוצה להשקיע אנרגייה וזמן במסחר בשוק ההון, כדי שירשם ללימודי שוק ההון, שכן היא האופצייה הטובה ביותר להכיר את העולם לפרטיו הקטנים ביותר. במסגרתם מקבלים את כל הכלים להתחיל במסחר עצמאי, תוך ליווי של אנשי מקצוע שנותן הרבה שקט נפשי. 

מתעניינים בקורס? השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

הינה כמה מושגים חשובים בתחום שכדאי להכיר:

מהם ניירות ערך?

על פי ההגדרה הבסיסית לפי המשפט האמריקאי – נייר ערך באופן מהותי הוא כל מסמך שעונה על ארבעה קריטריונים:

  1. מסמך המתאר השקעה כספית מסוימת בפעילות של חברה, תאגיד ממשלתי או גוף ציבורי כזה או אחר.
  2. מתקיים ביוזמה משותפת בין צדדים – מצד אחד הקונה ומהצד השני חברה בע״מ, גוף ציבורי כלשהו המונפק בבורסה, תאגיד ממשלתי וכן הלאה.
  3. המטרה של המסמך (שהוא בעצם סוג מסוים של חוזה בין המשקיע לחברה) היא עשיית רווח וייצור הכנסה.
  4. בלי כל מאמץ או תרומה כלשהי לעבודת החברה מצד המשקיע (בניגוד למשל לשותף פעיל שמשקיע סכום כסף בחברה ונכנס גם לנהל אותה).

 

במילים אחרות, ניירות ערך הם השם הכולל למוצרים הנסחרים בבורסות ובשווקי הון ברחבי העולם. המוצרים העיקריים הם איגרות חוב, כתבי אופצייה, ניירות ערך מסחריים ומניות וכמעט תמיד יש להם ערך כספי מסוים. ניירות ערך יכולים להיות מונפקים על ידי הממשלה וחברות ממשלתיות וכן על ידי תאגידים ואגודות שיתופיות. ניירות הערך נסחרים בבורסות ברחבי העולם, שהן כאמור מפוקחות ופועלות על פי תקנים רגולטורים ברורים.

מכאן – חשוב בהחלט להכיר את הסוגים העיקריים של ניירות ערך שנסחרים בבורסות ברחבי העולם: מניות, אגרות חוב וחוזים עתידיים יהיו ניירות הערך העיקריים שבהם תסחרו אם תחליטו לצלול לעומק ולסחור ועכשיו נדבר עליהם קצת יותר בהרחבה.

 

מהן מניות?

מניה היא נייר ערך שבעצם מקנה אחוז מסוים של בעלות למשקיע בחברה שהנפיקה אותו בהתאם לאחוז המניות שנרכש. מניות מקנות בדרך כלל את הזכות להצביע בנושאים הקשורים למדיניות החברה, להשתתף בחלוקת רווחים וכן זכויות בעת פירוק החברה. המניות ניתנות לרכישה ומסחר בידי כל אדם או משקיע.

 

המניות הן בעצם כלי המסחר של חברות שהונפקו והפכו לציבוריות בהשוואה לחברות פרטיות. חברה ציבורית שמונפקת בבורסה בעצם פותחת לפני הציבור אפשרות לקחת חלק בבעלות עליה דרך קניית מניות שלה. לפי אחוז המניות אנו זכאים ליהנות מרווחי ההון שלה: אם קנינו אחוז מסוים של מניות והחברה ברווחים והערך שלהן עולה – אנו זכאים לחלק היחסי שלנו ברווח וזה נכון כמובן גם במקרים של הפסד. הדבר הזה מאפשר בעצם לכל אחד ליהנות מפירות ההצלחה של חברות ציבוריות בארץ ובעולם. באופן כללי חשוב לדעת גם שמי שמחזיק במספר המניות הגדול ביותר בחברות ובגופים ציבוריים נקרא בעל השליטה בחברה.

 

מהו רישום כפול?

ישנה אפשרות לחברות להנפיק את המניות שלהן בבורסות אחרות בחו״ל ועדיין לאפשר מסחר בהן בבורסה בישראל. האפשרות לא תקפה לכל בורסה, אלא רק לזירות המסחר השונות במדינות ארצות הברית, טורונטו, הונג קונג וסינגפור. חברות שנסחרות במדינות רשאיות להיפתח למסחר גם בבורסה בישראל בתהליך מהיר ופשוט. היתרון הגדול ברישום הכפול הוא שבעצם אופציית המסחר בבורסה כאן בישראל לא מבטלת את הזכאות להיסחר גם בבורסה המקורית. אגב, אותן החברות רשאיות להגיש את כלל מסמכי הרישום המקוריים שלהן, לרבות דו״חות תקופתיים ותשקיף, ישירות לבורסה בישראל ובלי צורך לתרגם אותם. אופציית הרישום הכפול מנוצלת היטב על ידי מאות חברות בעולם, חלקן בבעלות ישראלית וחלקן של משקיעים זרים שמזהים את הפוטנציאל של זירת המסחר המקומית כאן. מנגד – הרישום הכפול פותח למשקיע הישראלי אפשרויות מעניינות לא מעטות וכדאי לשים לב לחלק מהחברות האלה, ובקיצור – Win Win Situation.

 

קצת על אגרות חוב

איגרת חוב היא מעין סוג של הלוואה שמנפיק האיגרת לוקח מציבור המשקיעים בבורסה. כלומר שהמנפיק מקבל סכום כסף מסוים ומתחייב להחזירו עד למועד קבוע מראש בתוספת ריבית מסוכמת מראש. התשלום יעשה על פי המפורט באיגרת החוב ויכול להתבצע במספר תשלומים או בתשלום יחיד וחד פעמי. איגרות החוב נחשבות למוצר סולידי ומסוכן פחות, אך הן לא נטולות סכנות כלל. האפשרות לשחיקה של האיגרת או לכך שהחברה המנפיקה פשוט לא תצליח לעמוד בתנאים קיימות בהחלט, וגם כאן צריך לסחור באחריות ותוך הפעלת שיקול דעת. ישנם כמה סוגים של איגרות חוב שחשוב להכיר:

 

  • איגרת חוב קונצרנית: ניירות ערך שלא מקנים למי שמחזיק בהם זכויות שליטה בחברה עצמה. זוהי בעצם איגרת החוב הבסיסית והיא בסופו של דבר מהווה אלטרנטיבה לחברות להלוואה מהבנק ומאפשרת גיוס כסף מהציבור הרחב. חברה המעוניינת להנפיק איגרת חוב חייבת לפרסם תשקיף ולהתחייב מראש על מועדי פירעון החוב למשקיעים העתידיים. מהסיבה הזאת אגב, לאיגרת חוב, בניגוד למניה, יש תוקף מוגבל ומועד ברור שבו היא שווה כסף. ברגע שמגיע מועד הפירעון הכסף יועבר למשקיעים ואיגרת תסיים את תפקידה ותאבד מערכה.
  • איגרת חוב להמרה: סוג מסוים של איגרת חוב המאפשרת להמיר אותה בנייר ערך אחר ובדרך כלל במניות. כדי להנפיק את הסוג הזה של איגרת חוב, מחויבות החברות לפרסם תשקיף המגדיר מראש את יחס ההמרה – כלומר כמה מניות שווה האגרה ומתי מודע הפירעון שלה. בסוף התקופה שהוגדרה יבחר המשקיע אם לקבל את ההשקעה בחזרה ככסף נזיל (בתוספת ריבית והצמדה כמו איגרת חוב רגילה) או להמיר במניות לפי התשקיף שפורסם. הסוג הזה של איגרת חוב מאפשר לחברות לגייס כספים בריבית נמוכה ומנגד נותן את האופצייה למשקיע לקבל מניות. יש לא מעט מצבים שבהם ערך המניה ממשיך לזנק גם לאחר מועד המימוש.
  • איגרת חוב ממשלתית: גיוס כספים של הממשלה מהציבור דרך הנפקת איגרות ממשלתיות. מדובר בעצם בהלוואה של חברות ממשלתיות שונות – חברות תחבורה, אנרגייה, מחשוב וכן הלאה.

 

חוזים עתידיים

חוזה עתידי הוא מוצר נוסף שאפשר לסחור בו בשווקי ההון ברחבי העולם, והוא מהווה למעשה חוזה עתידי והתחייבות בין שני צדדים – מוכר וקונה לקניית מוצר כלשהו. צד אחד מתחייב לספק כמות של סחורה כלשהי במועד שנקבע מראש והצד השני מתחייב לרכוש את הסחורה בסכום שסוכם. היתרון העיקרי של חוזה עתידי הוא שהוא איננו מוגבל למסחר בניירות ערך בלבד. כלומר, המוצר יכול להיות נייר ערך כמו מניה או איגרת חוב, אבל לא רק. אפשר למשל לחתום חוזה על שער חליפין של מטבע זר וגם על סחורה פיזית כמו תוצרת חקלאית לצורך העניין.

את כלל החוזים העתידיים אפשר לחלק לשני סוגים עיקריים:

 

  • חוזים עתידיים – Future: חוזה שלו תנאים סטנדרטיים המפרט את המוצרים שנמכרים, את הכמות שנמכרת, את המחירים, את מועדי המכירה וכן הלאה. ברוב המקרים המוכר והקונה לא מכירים אחד את השני, כשהמסחר נעשה בדומה לרכישה של ניירות ערך. החוזים מהסוג הזה עוסקים בדרך כלל בסחורות פיזיות או במדדים של מניות, איגרות חוב ומוצרים פיננסיים אחרים.
  • חוזים עתידיים מסוג Forward: חוזה שנערך בדרך כלל בהתאמה אישית בין שני הצדדים, שבו המוכר והקונה קובעים מראש תנאים משלהם (זאת בניגוד לחוזה המובנה הרגיל). חוזים מהסוג הזה נעשים לא מעט בין אנשים פרטיים לבנקים ועוסקים בהרבה מן המקרים במסחר במטבע חוץ.

 

אופציות

אופציות הן נייר ערך שמאפשר למי שמחזיק בו לרכוש את המניה של החברה המנפיקה בסכום מסוים ובתקופה מוגבלת בזמן. הרווח כאן הוא כאשר עלות מימוש האופציות היא נמוכה מהערך של המניות בפועל וזוהי דרך מעניינת לייצר רווחים בשוק ההון.

 

איך בונים תיק השקעות מאוזן?

לא משנה אם אנחנו סוחרים בעצמינו או נעזרים בגורם חיצוני שיבצע את המסחר בשבילנו – חשוב לדאוג שתיק ההשקעות שלנו עונה לצרכים שלנו ובעיקר מתאים למאפיינים שלנו ושלו איזון נכון בין הסיכון (כמה הפסד אנחנו מסוגלים לספוג) לבין התשואה (כמה נוכל להרוויח כתוצאה מההשקעה). בשלב הראשון צריך לבחור את רמת הסיכון שנוכל לקחת וההחלטה הזאת תקבע פחות או יותר את סוג המוצרים שהם נבחר להשקיע ובאילו סקטורים כדאי לנו להתמקד. מי שערוך לזה ומעוניין בסיכונים יבחר בדרך כלל להשקיע בעיקר בחברות אלמוניות בתחילת דרכן, שלהן פוטנציאל מסוים לפריצה (למשל רכישה על ידי גוגל או תאגיד ענק אחר). מנגד – מי שמחפש יציבות ומינימום סיכונים יבחר להשקיע בחברות מוכרות, גדולות ויציבות, אך ייתכן כי התשואה עשויה להיות נמוכה יחסית (וכך מצד שני גם פוטנציאל ההפסד).

 

ככלל – תיק השקעות מאוזן וטוב הוא תיק מגוון. יצירת תמהיל נכון בתיק ההשקעות בין סוגי החברות והמוצרים יקטינו את רמת הסיכון ויעזרו גם למקסם את פוטנציאל. כמו כן יש לשאוף לבחור אפיקי השקעה שאינם תלויים זה בזה עד כמה שרק אפשר. כלומר שגם אם ישנו הפסד על מוצר אחד, יתר המוצרים בתיק לא מושפעים ממנו והנזק הוא מינימלי. חשוב לומר ולהזכיר שבניית תיק השקעות מאוזן הוא דבר שיש להשקיע בו וכדי להימנע מהפסדים רציניים חשוב ללמוד איך עושים את זה באופן מקצועי. קורס שוק ההון למתחילים הוא האופצייה הטובה ביותר למי שמרגיש מוכן ורוצה ללמוד את התחום כמו שצריך.

 

שלבי המסחר

המסחר היומי בבורסה נעשה בשלושה שלבים עיקריים:

 

  • טרום פתיחה: בשלב של טרום פתיחת יום המסחר, המחשב של הבורסה מרכז את כל הוראות הקנייה והמכירה שהוזרמו למערכת עד הפתיחה עצמה דרך הבנקים והברוקרים השונים. בחלק הזה אפשר לתת הוראות בלי הגבלה של כמות או של שווי כספי וכן אפשר לשדר פקודות מסחר מסוג לימיט בלבד (מידע נוסף בנושא ניתן ממש בהמשך דברינו). העסקאות עצמן ייכנסו לפועל מרגע פתיחת המסחר וקביעת שער הפתיחה.
  • מסחר רציף: בשלב הזה הקונה יכול לפגוש את המוכר ועסקה מתבצעת כאשר ישנה הסכמה בין הקונה למוכר על המחיר של נייר ערך כזה או אחר. בשלב הזה, בניגוד לשלב טרום פתיחת המסחר, ישנה מגבלת מינימום לעסקאות ואי אפשר לבצע הוראת מסחר מתחת לסכום המינימלי שנקבע.
  • נעילת המסחר: בשלב של נעילת המסחר בבורסה עדיין מתקבלות פקודות קנייה ומכירה של ניירות ערך, אולם העסקאות אינן מתבצעות בפועל. גם בשלב הזה (שאורך דרך כלל בין 8 ל-14 דקות) אין מגבלת מינימום והעסקאות יתבצעו בתום הנעילה לפי שער הסגירה שייקבע.

 

בבורסה בתל אביב, המסחר הפעיל נעשה בימים ראשון עד חמישי בשעות תשע בבוקר ועד חמש שלושים וחמש אחר הצוהריים. בימי ראשון המסחר מסתיים מוקדם וננעל בשעה ארבע אחר הצוהריים. חשוב לשים לב כי לסוגים שונים של ניירות ערך יש שעות מסחר שונות ואפשר למצוא מידע מפורט באתרי האינטרנט של הבורסות השונות. באשר לבורסה בארצות הברית – שעות המסחר הן משני עד שישי בשעות תשע וחצי בבוקר ועד ארבע אחר הצוהריים (שעון ארצות הברית כמובן, שימו לב).

 

סוגי פקודות מסחר מרכזיות

המסחר בבורסה מתקיים בפועל דרך פעולות שונות בשם "פעולות מסחר" והן ניתנות דרך הברוקר או דרך מערכות המסחר של הבנקים והקרנות. אפשר לחלק את פקודות המסחר לשני סוגים עיקריים:

 

  • פקודות מסחר בסיסיות: פקודות מסוג לימיט, מרקט ופקודות אחרות – הן למעשה פקודות המסחר הנפוצות והפשוטות ביותר. פקודת מסחר לימיט קובעת מכירה או קנייה של נייר ערך שמגיע לסכום מסוים כאשר מניה יורדת לסכום מסוים וכדאי לרכוש אותה. פקודת מרקט קובעת קנייה או מכירה מיידית בכל סכום שהוא ולכן צריך להיזהר איתה.
  • פקודות מסחר מותנות: פקודות המסחר המותנות הן למעשה הגדרות של מתי ובאילו תנאים נמכור או נקנה נייר ערך כלשהו. סטופ לוס היא הפקודה הבסיסית ביותר – מגדירים סכום מסוים אליו יורדת המניה ומוכרים באופן אוטומטי כדי למנוע הפסד וירידה נוספת. מעבר לכך ישנן עוד פקודות נוספות ומועילות: פקודת סטופ לימיט שלה שתי נקודות הפעלה – עצירה של ההשקעה ומכירה, פקודת טריילינג סטופ שלה טריגר משתנה בהתאם לאחוז של ערך הנייר וכן הלאה.

 

סוחרים מתחילים בעולם ההשקעות בבורסה צריכים להכיר בעיקר את פקודת הלימיט – הגדרה בסיסית של מחיר מקסימום לקנייה או למכירה של נייר ערך, פקודת מרקט – קנייה או מכירה מיידית במחיר שוק (צריך להיזהר שלא מדובר בניירות שלו הגבלת סחירות או נזילות) ופקודת סטופ לימיט – הגדרה מותנית של סכומי קנייה ומכירה, למשל אם נייר ערך יורד מתחת לסכום מסוים הוא נמכר כדי למזער הפסדים.

 

חשוב לעקוב אחר תנועת ההמונים

הסיבה שמסחר בבורסה הוא דבר כה חמקמק היא שהוא תלוי במידה רבה בתנועה של ההמונים. טרנדים חדשניים שזוכים לכותרות, מלחמות ואסונות בעולם, אירועים פיננסיים חשובים, השקות וגם ההיחלשות של ענף ההייטק בארץ ובעולם – כל אלו משפיעים על דעת הקהל ויוצרים תנודות ברורות בבורסה בישראל ובאופן כללי בשווקי הון ברחבי העולם (שכן אלו תלויים זה בזה).

 

אם כן – בתור משקיעים חכמים עלינו להיות ערים לכל התנודות האלה. זה אומר שחשובה כאן בקיאות לא רק בהיבט הפיננסי והעסקי, אלא גם בהקשר הרחב יותר ובנושאים אקטואליים שונים. הרעיון כאן הוא להבין לאן, פחות או יותר, העולם הולך – אם אלו טרנדים חדשניים שתופסים תאוצה (כמו מהפכת הרכבים החשמליים שאנו עדים לה בימים אלו), אירועים בין-לאומיים גדולים (כמו מלחמה שמתקיימת בין מדינות) או שינויים רגולטוריים בתוך מדינות (כמו רפורמות משפטיות כאלה ואחרות).

 

נראה שחשוב להיות ערים לתנועת ההמונים כשזה נוגע למסחר בשוק ההון. אז מה מבדיל סוחר טוב מכל סוחר אחר בעצם אם ככה? ובכן – נדמה שהסוחרים הטובים הם אלו שמצליחים לזהות את תנועת ההמונים ובד בבד מסגלים שיטות ניתוח ומסחר ייחודיות משל עצמם, ובעיקר רואים כמה צעדים קדימה מעבר לכל השאר.

 

להבין את הבורסה – למה היא עולה ולמה היא יורדת?

הבסיס לכל מסחר מוצלח בשוק ההון הוא הבנה של התנודות ובעצם הבנה של למה ניירות ערך, מניות או מדדים כאלו ואחרים עולים או יורדים. אז קודם כל צריך להבין כי עליות וירידות בשוק ההון הן חלק בלתי נפרד מהמסחר בשווקי ההון, ולכן אין צורך להיבהל מהן. הבנה של הסיבות לירידות ועליות עם זאת היא המפתח לבחירה נכונה של אפיקי השקעה ולביצוע צעדים חכמים.

 

אז מדוע הבורסה יורדת אם כך? ובכן – יש לכך לא מעט סיבות: מימוש רווחים של המונים כשהמדד עולה, מדד מחירים גבוה ואינפלציה גבוהה, העלאת הריבית או צפי להעלאת הריבית, נתוני אבטלה גבוהים וכן משברים עולמיים. אפשר לראות איך בתקופת משבר הקורונה ובעת הפלישה של רוסיה לאוקראינה נצפו ירידות שערים בלא מעט מהבורסות ברחבי העולם.

 

מדוע הבורסה עולה? אפשר כבר להבין כי העליות בבורסה מתרחשות במצבים הפוכים. כאשר נתוני האבטלה נמוכים והמשק נמצא בצמיחה, כשאין בעולם משברים גדולים שמשפיעים על כל מה שמסביב וכשהריבית נמוכה. שימו לב – אנחנו לא רוצים לבלבל, אבל צריך לזכור שהרבה פעמים אפשר לראות תמונה הפוכה – כלומר ירידה כשאמורה להיות עליה ועליה כשאמורה להיות ירידה. צריך לזכור שהתנודות בשווקי ההון בארץ ובעולם הן דבר דינמי ביותר ועליות וירידות תלויות בהרבה מאוד משתנים. חשוב להכיר את הגורמים השונים שעשויים להשפיע על המצב ולהיות תמיד עם היד על הדופק.

 

לצפות מראש תנועות חדות

מסחר בשוק ההון הוא לא תמיד דבר רציונלי והניסיון מלמד אותנו ששינויים מפתיעים עשויים לקרות באחת, למשל מניה חזקה שמתרסקת פתאום או מנגד חברה כלשהי שנוסקת באופן מפתיע וכנגד כל התחזיות. התנועות החדות בשוק הן גם הרבה פעמים תוצאה של משחק בין המשקיעים. כאשר ישנה נהירה אחר נייר ערך מסוים או שמועה על חברה שעתידה להתחזק, אפשר לראות קנייה מאסיבית וזה משהו שהרבה פעמים מביא לנפילות חדות. אנליסטים ומומחים בשוק ההון עוסקים לא מעט בניסיון לחזות מתי עלייה חדה כזו או אחרת עומדת להתרחש. מי שישכיל לבצע את הניתוחים השונים הרלוונטיים ויצליח לראות מראש תנועות חדות ובלתי צפויות בשוק, יוכל לנצל זאת לטובתו.

 

חשוב להבין את המגמתיות של השוק

כפי שאפשר להבין – שוק הון הוא זירה שנמצאת בכל זמן במגמה מסוימת שונה וישנן שלוש מגמות עיקריות:

 

  • מגמת עלייה: מגמה שאפשר להצביע עליה כאשר בתקופת זמן מסוימת נרשמת עליית שערים ניכרת לעין.
  • מגמת ירידה: מגמה שנרשמת כאשר בתקופת זמן מסוימת ישנה ירידה ניכרת בשווי המדדים בבורסה.
  • מגמת דשדוש: המצב הטריקי ביותר שבו קשה מאוד לדעת לקבוע מה הכיוון הכוללי של השוק ולאן הוא הולך. נכון, אומנם יש עליות וירידות שערים בכל יום מסחר, אבל הכיוון הכללי נשאר פחות או יותר סטטי בלי תנועות חדות שעוזרות להבין לאיזה כיוון הולך השוק. מגמת דשדוש תתרחש כאשר יש שוויון כמעט מוחלט בין הקונים למוכרים, מה שמשאיר את מחירי המניות כמעט סטטיים.

 

את החלוקה הזאת חשוב קודם להבין, ולאחר מכן חשוב לנסות לזהות את סוג המגמה. כדי לקבוע מגמה יש להסתכל על גרף המדדים בתקופת זמן מסוימת ולאתר שלושה ״פיקים״ חיוביים (מגמת עלייה) או שליליים (מגמת ירידה). אם אין שיאים כאלו (או שנניח יש רק שיא אחד קטן) אזי שמדובר בשוק שנמצא במגמת דשדוש.

הבנת סוג המגמה הוא חלק חשוב ביותר במסחר מקצועי ואם מצליחים לזהות את הכיוון הכללי של המגמה אפשר להחליט אם להצטרף אליה, למכור אותה או מנגד ללכת עם אינסטינקט או מידע אחר שיש ברשותנו.

 

לא לשכוח שידע = כוח!

חשבו מאוד לזכור תמיד שהצלחה במסחר בשוק ההון מחייבת אותנו להיות תמיד עם היד על הדופק, ומי שירצה לראות פירות, כדאי שיאסוף כמה שיותר ידע מכמה שיותר גורמים וערוצים. אילו הם בין היתר הערוצים השונים שמהם אפשר לשאוב ידע שיעזור לבצע מסחר בשוק ההון נכון ואחראי:

 

  • פלטפורמות המסחר השונות: בפלטפורמות השונות של הבנקים ושל בתי ההשקעות אפשר לגשת להרבה מאוד מידע חשוב – ניתוחים סטטיסטיים, חדשות כלכליות, מאמרים של אנליסטים וברוקרים ועוד. זו התחלה טובה אבל היא לא תמיד מספיקה.
  • עיתונים ואתרים כלכליים בארץ: שווה בהחלט להכיר את העיתונים הכלכליים המובילים בישראל ואת אתרי האינטרנט שלהם כמו גלובס, כלכליסט, דה מרקר וכן הלאה.
  • עיתונים ואתרים כלכליים בעולם: אחרי שכבר יוצא לכם להכיר את האתרים המקומיים, מומלץ בחום לעבור גם לאתרים הגדולים בחו״ל וזהו כבר מקור המידע של השחקנים הרציניים מהבורסה בניו יורק. אתרים כמו OTC Markets, Forex Factory שמציע ממשק נוח במיוחד למעקב אחרי נתונים כלכליים ו-Investopdia. את האתרים האלה בהחלט צריכים להכיר, בייחוד אם אתם מעוניינים לעבור בשלב כזה או אחר למגרש של הגדולים.
  • לימודי שוק ההון: אי אפשר להדגיש מספיק עד כמה לימודים מקצועיים של שוק ההון לפני שקופצים למים הם דבר חשוב שאסור להתפשר עליו. בלימודים מקצועיים לא רק שנקבל מידע חשוב שיעזור לנו במסחר, אלא שנקבל את הכלים שיעזרו לאתר את המידע החשוב הזה גם לאחר הלימודים בעצמנו.

 

להבין מתי כדאי למכור

אחת הטעויות הנפוצות ביותר של משקיעים (בדרך כלל מתחילים) היא מכירה של מניה משום שהמחיר שלה יורד אחרי שקנינו אותה. אומנם ירדה של מניה היא דבר מבהיל וקשה לראות הפסד של כסף, אבל הירידה הזאת לעיתים רק מרמזת על כך שכדאי לרכוש מניות נוספות וכי הרווח יעלה בעתיד. מנגד – טעות נפוצה נוספת היא מכירה כאשר ישנה עלייה ורוצים לממש רווחים מהר ולעיתים הקנייה נעשית מוקדם מדי עוד לפני שהמניה בכלל התקרבה לנקודת השיא שלה. כמובן שאלו דוגמאות ספציפיות מאוד שלא מגבשות כלל אצבע.

 

חשוב להבין כי ההחלטה מתי למכור מניה או נייר ערך היא בסופו של דבר החלק הקריטי ביותר במסחר, ואם נשכיל לעשות זאת בזמן נוכל להוציא את המקסימום ולקטוף את הפירות. אז מתי מוכרים? ובכן – לפני שקונים כל מניה חייבים לבצע ניתוח מעמיק ולנסות להבין את השווי העתידי הצפוי שלה בדרכים שונות – מכיוון תזרים מזומנים, דרך שימוש בשיטת המכפילים ועד לקריאת המלצות וניתוחים סטטיסטיים מפי אנליסטים מובילים (עדיף לשלב כמה שיותר שיטות). אחרי שהגענו למספר המשוער, כל מה שנשאר לעשות הוא לחכות שערך המניה יגיע אליו או קצת מעליו וזהו בדרך כלל העיתוי הנכון למכור. באותה נשימה חשוב לזכור תמיד את הדינמיות של שוק ההון ולהבין כי גם אם הגענו להערכה מסוימת של שווי המניה העתידי, לא מן הנמנע שהיא לא תגיע אליו או שלחלופין אחרי שנמכור המחיר עוד ימשיך לעלות.

 

לסיכום

אם ככה – נגענו כאן פחות או יותר בכל הנושאים החשובים על קצה המזלג – מהי הבורסה ומהו שוק הון, מהן פקודות המסחר, איך מבצעים מסחר בצורה אחראית ובטוחה, כיצד לבנות תיק השקעות מאוזן, מהו נייר ערך ואילו סוגים של ניירות ערך קיימים ועוד.

 

זהו רק הבסיס ואנו חוזרים וממליצים בחום שלא להתחיל לסחור בבורסה מבלי להצטייד בכלים הנכונים. יש כאלו שמצליחים ללמוד באופן עצמאי ולא צריכים כל הכוונה, אך רבים אחרים יבינו את התמונה רק לאחר הדרכה מקצועית של מומחי השקעות ומורים מתחום הכלכלה ושוק ההון. אנו מזמינים גם אתכם להשתתף בקורסים המובילים של מכללת פסגות. אם אתם רוצים לעשות זאת כמו שצריך, בלי סיכונים מיותרים ולהגדיל את הפוטנציאל כמה שיותר – אנחנו הכתובת הנכונה ונשמח לעזור בכל זמן!

 

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן