פקודות מסחר שצריך להכיר

מסחר בשוק ההון הוא תחום רחב למדי ומי שרוצה להרוויח ממנו, ובוודאי מי שרוצה להתפרנס ממנו לחלוטין, חייב ללמוד אותו לעומק ולרדת לפרטים הקטנים ביותר. ביטויים בסיסיים כמו בתי השקעות, מוצרים מסחר, שווקי הון ועוד, אלו הם ביטויים שחייבים להכיר לפני שיוצאים לדרך. אך כשמדובר בפעילות המסחר עצמה, הרי שהביטוי הבסיסי והחשוב ביותר שצריך להכיר הוא פקודת המסחר. אם גם אתם מתכננים לצלול אל עולם המסחר בקרוב, זה הזמן להבין מהי בכלל פקודת מסחר, מהן פקודות מסחר בסיסיות, מהן פקודות מותנות ומהם ההבדלים בין ההוראות המותנות בבורסה לאלו המותנות בוול סטריט. במאמר הזה נכיר את ביטוי זה לעומק, בואו נתחיל.

 

מהי פקודת מסחר?

פקודת מסחר היא למעשה האמצעי הרשמי להעברת הוראה לביצוע לברוקר שדרכו מתבצע המחקר בשוק ההון. הפקודות הבסיסיות הן קנייה ומכירה של נכסים כלשהם וישנן פקודות מסחר מורכבות יותר.

את פקודות המסחר אפשר להעביר למנהלי ההשקעות בטלפון, בהודעות ובמיילים וכן דרך פלטפורמות המסחר השונות שבהן אפשר להיעזר לטובת המסחר. אפשר בנוסף לכך גם להעביר הודעות לברוקר פנים אל פנים, אם כי היום כבר לא מבצעים כל כך פקודת מסחר באופן הזה. אגב, היום אפשר להיעזר במערכות אוטומטיות למסחר בשוק ההון המאפשרות להגדיר פקודות מסחר דרך אוטומציה, מה שרלוונטי במיוחד כשמדובר בפקודות מסחר מותנות, נושא שנרחיב עליו בהמשך הדברים.

 

פקודות מסחר בסיסיות

  • פקודת לימיט: Limit – הפקודה הבסיסית ביותר לברוקר או למערכת המסחר – כאשר מניה מסוימת (או כל מוצר אחר שנסחר בשוק ההון) מגיעה לסכום מסוים נמכור אותה או לחלופין אם המניה יורדת לסכום כלשהו נרכוש אותה.
  • פקודת מרקט: פקודת מרקט היא פקודת קנייה בסיסית שלא קשורה בלימיט מסוים. הפקודה בעצם תרכוש את מספר המניות הרצוי בכל מחיר ולכן זוהי גם פקודה שצריך להיזהר ממנה. פקודות מרקט נחלקות לשני סוגים: פקודת LMO – רכישה של המניה עם פתיחת יום המסחר הנתון בבורסה ופקודת LMC – קנייה בנעילת יום המסחר. כשמדובר במערכת אוטומטית, הפקודה תבוטל אם הקנייה לא תצליח להתבצע מכל סיבה שהיא.
  • פקודות לא מותנות נוספות: ישנן עוד כמה פקודות מסחר שנחשבות לבסיסיות, אם כי הן מעט מורכבות יותר מהפקודות הנ״ל. פקודת IOC למשל לביצוע מידי של פעולה (קנייה או מכירה) שאם אי אפשר להשלים את הפעולה במלואה היא מבוטלת או פקודת ICE המגדירה ביצוע של כמה פעולות באופן הדרגתי ועוד.

 

פקודות מסחר מותנות

  • פקודת סטופ לוס: Stop loss היא הפקודה המותנית הבסיסית ביותר. מגדירים שער מסוים למניה וכאשר היא מגיעה למחיר המוגדר היא תימכר באופן אוטומטי וזאת כדי למזער הפסדים.
  • פקודת סטופ לימיט: פקודת Stop limit היא פקודה דומה לסטופ לוס רק שיש להגדיר במסגרתה שני משתנים שונים. המשתנה הראשון הוא השער שבו תופעל פקודת המסחר לעצור והשני הוא השער שבו תעשה המכירה בפועל ופקודת הקנייה או המכירה תשלח לשוק.
  • טריילינג סטופ: Trailing stop פקודת מסחר סטופ בעלת טריגר משתנה. יש להגדיר את מרווח הטריגר שיפעיל את הפקודה לפי כמות הדולרים או האחוז ממחיר הנייר. היתרון המשמעותי כאן הוא שהפקודה למעשה מתעדכנת באופן אוטומטי בהתאם לשער של הנייר. כך למשל נוכל להגדיר שאנו מעוניינים להחזיק במניה כלשהי כל עוד היא ממשיכה לעלות אך במקביל להגדיר שאם יורדת למשל ביותר משלושה דולרים מהשיא שלה היא תימכר באופן אוטומטי.
  • הוראת OCO: סוג ייחודי של פקודת מסחר שמאפשר ליהנות כל העולמות – אפשר בעצם להגדיר שאם המניה מגיעה לשיא מסוים נמכור אותה כדי לממש את הרווחים או במקביל אם היא מגיעה לשפל מסוים. במצב כזה כאשר כל אחד מהתנאים מתקיים, אזי הפקודה השנייה מבוטלת.

 

מהו ההבדל בין ההוראות המותנות בבורסה בת׳׳א להוראות המותנות בוול סטריט?

כל משקיע בשוק ההון חייב לדעת כי ישנם הבדלים קטנים, אך מהותיים, בין ההוראות המותנות בבורסה בתל אביב לניירות ערך ולבין וול סטריט – שוק ההון האמריקאי הגדול בעולם. בבורסה בתל אביב הטריגר לביצוע הפקודה מופעל על פי שער העסקה האחרונה בעוד שבוול סטריט הטריגר מופעל לפי שערי היצע וביקוש. נוסף לכך בוול סטריט פקודות הסטופ משמשות לקנייה למכירה בעוד בבורסה בתל אביב הן משמשות למכירה בלבד.

 

ההבדלים האלה הם דוגמה אחת בלבד לידע המקצועי שיש לרכוש לקראת מסחר פעיל בשוק ההון. מי שרוצה להרוויח ולעשות זאת באופן עצמאי חייב לעשות זאת בעזרת הכלים המתאימים, אחרת יהיה קשה מאוד לראות תוצאות ובמקרים פחות טובים (אך נפוצים למדי) אפשר גם להגיע לפסדים כספיים גדולים. לקריאה נוספת בנושא שווה להיכנס למאמר שמסביר הכול על החשיבות של לימודי שוק ההון והאפשרות להרוויח בעזרת ידע מתאים.

 

לסיכום

פקודות המסחר הן למעשה הכלים הבסיסיים ביותר באמצעותן נעשה המסחר בשווקי ההון בארץ ובעולם כולו. מי שיצלול לעומק הנושא ילמד על הפקודות יותר כבר מהשלב הראשון, וזהו חלק חשוב ורלוונטי בין אם בוחרים לסחור דרך מנהלי תיקי השקעות וברוקרים ובין אם מחליטים לבחור במסחר עצמאי בפלטפורמות השונות. לימודי שוק ההון במכללת פסגות יאפשרו גם לכם לרכוש את כל הידע החשוב שאתם צריכים לקראת מסחר בשוק ההון. אנו מזמינים גם אתכם לקבל את כל הכלים ממיטב המומחים והמשקיעים בישראל שישמחו לעזור גם לכם לעשות את הצעדים הראשונים שלכם בתור משקיעים.

יניב ארביב
יניב ארביב

מרצה ביזמות עסקית

יניב ארביב- מנכ"ל ומייסד מכללת פסגות ורשת חללי העבודה והמשרדים dogether. 


שאלות ותשובות

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן