מהו מדד דאו ג'ונס שאלתם את עצמכם? מאמר זה יענה על כל השאלות באשר לאחד המדדים החזקים שקיימים היום בשוק המניות. עולם הכלכלה וההשקעות מורכב מאינדיקטורים שונים ומאמות מידה רבות אשר משמשות להערכת ביצועי השוק. אחת מאמות מידה אלו היא המדד של דאו ג'ונס, ואומרים עליו שזהו מדד שעבר בהצלחה את מבחן הזמן. שמו המלא של המדד הוא "ממוצע התעשייה דאו ג'ונס", ולעיתים נוהגים להתייחס אליו גם בשמו הקצר "דאו". אם כך, מה כלול במדד הספציפי הזה ומה זה בכלל מדד? אלו שאלות נפוצות שעליהן נרחיב במאמר זה. וכמו כן נרחיב על חשיבות המדד לשוק המניות והכלכלה, על ההיסטוריה של המדד ועל המתודולוגיה מאחורי התפתחותו של מדד דאו ג'ונס, על ביסוסו וכמובן על שווי השוק שלו.
קודם כל מה זה מדד?
לפני שניגש למדד דאו ג'ונס, כדאי שנבין איך עובד שוק המניות. מדד הוא קונספט אשר לקוח מעולם הסטטיסטיקה, הכלכלה והמדעים המדויקים. על כן, מדד הוא ערך מספרי אשר מייצג רמה של מאפיין מסוים על פי תלות בגורמים שונים כגון זמן, מקום, מקרים ועוד קריטריונים אשר מובאים בחשבון בעת חישובו. המדד הוא דרך זריזה ואחידה להציג נתונים רבים ומסובכים בצורה מרוכזת, כדי לספק מידע לחוקרים שונים, למקבלי החלטות בחברות גדולות ולעסקים שונים.
מה זה מדד דאו ג'ונס?
מדד הדאו ג'ונס התעשייתי (DJIA) הוא מדד שוק המניות העוקב אחר ביצועי 30 חברות ציבוריות גדולות בארצות הברית, אשר הונפקו בבורסה והינן נסחרות בשוק ההון. מדד הדאו ג'ונס התעשייתי נסחר ספציפית בבורסה לניירות ערך בניו יורק. נוסף למדד התעשייה של דאו ג'ונס, קיימים מדדי דאו ג'ונס לתחומים כלכליים אחרים בארצות הברית ובבורסות נוספות ברחבי העולם. למרות שמו, במדד דאו ג'ונס התעשייתי אפשר למצוא חברות שונות אשר שייכות לתחומים שונים כגון בנקאות, ביטוח ושירותים. כמו כן, בניגוד למדדים שונים אחרים, מדד דאו ג'ונס הוא מדד משוקלל מחיר, משמע המניות המרכיבות את המדד משוקללות לפי המחיר שלהן. לכן, מניות שמחירן גבוה יותר יהיו בעלות השפעה גדולה יותר באחוזים על המדד, בניגוד למניות שמחירן נמוך. דבר זה הופך את מדד דאו ג'ונס לברומטר של מצב הבריאות והתקינות הכלכלית בארצות הברית.
מי ייסד את המדד?
ה-DJIA נוצר על ידי צ'ארלס דאו ואדוארד ג'ונס בשנת 1896, כדרך למדוד את הביצועים של המגזר התעשייתי של שוק המניות. צ'ארלס דאו היה עיתונאי בתפקידו שהגה כמה רעיונות למדדים בעולם של שוק ההון. מאחר וגם היה העורך של עיתון הוול סטריט ג'ורנל, אשר מסקר את עולם הכלכלה ושוק ההון בבורסת וול סטריט בניו יורק, ידע צ'ארלס דאו כיצד מתנהל עולם המניות ושוק ההון בבורסה ממקור ראשון, דבר שגרם לו לרכז את הידע הפיננסי הרב למדד תעשייתי אחד מרוכז והוא מדד דאו ג'ונס.
הרכב מדד דאו ג'ונס
30 מניות מרכיבות את מדד דאו ג'ונס היום, ומניות אלו שייכות לחברות החזקות והיציבות ביותר שפועלות בארצות הברית, מסקטורים שונים של עולם הכלכלה. מניות אלו נקראות לרוב גם "מניות בלו צ'יפ" מאחר ומדובר במניות ששווי השוק שלהן גבוה והן נחשבות למניות כבדות ויציבות, כאלו שהתנודה במחירן נמוכה. ערכן של מנויות אלו נקבע ככזה על ידי בכירים בוול סטריט הדוגלים בייצוג שקוף, עדכני וחד של ביצועי הכלכלה בארצות הברית. אחד הגורמים לבחירת מניות המדד ולקביעתן כיציבות וכחזקות הוא היעדר התנודתיות והפגיעות שחוו מניות אלו בתקופות שונות של משברים בהיסטוריה. מדד הדאו ג'ונס הראשוני כלל 12 מניות בלבד בתחילת דרכו, אשר כללו חברות כגון ג'נרל אלקטריק, אמריקן כותנה אויל, וחברת הגומי של ארצות הברית. ניום, המדד כולל חברות כמו מייקרוסופט, ויזה, אמריקן אקספרס, גולדמן סאקס, חברת קוקה קולה ועוד.
קצת היסטוריה על הדאו ג'ונס
ה-DJIA הוא מדד אשר החל מהתפתחותו ומיסודו, צפה ועמד בפני אירועים היסטוריים משמעותיים ותנודות שוק קיצוניות. לדוגמה, המדד שרד את תקופת השפל הגדול בשנת 1930 שבה היה משבר כלכלי עולמי, וכמו כן חווה את העליות החדות ביותר שנראו בתחילת תקופת השוק השורי בשנת 1980. נוסף לאלה, המדד נשאר יציב גם בתחילת התפתחות בועת "הדוט-קום" בשנות ה-2000, שבהן חברות רבות הפכו דווקא לפחות רווחיות. בעקבות כל אלה נחשב מדד דאו ג'ונס למדד המשקף את הדינאמיות של מצב השוק והכלכלה המתפתחת.
שווי שוק של המדד
שווי שוק הוא השיטה הנפוצה ביותר למדידת גודל של חברה בבורסה, ולמדידת שוויה הכלכלי של החברה לפי דוחות כלכליים שונים וביצועים של החברה בתחומה. שווי השוק הוא כלי למדידת כדאיות ההשקעה במניות של חברה מסוימת, ובו משתמשים אנליסטים, משקיעים ובעלי תפקידים שונים בעולם הפיננסים כדי לבצע פוזיציה במדד או במניה שבה הם מתעניינים. פוזיציה היא חלק מפקודות מסחר שצריך להכיר, וממושגים נוספים בעולם הפיננסי שכדאי לדעת. כמו כן, שווי שוק הוא מושג חשוב שאפשר ללמוד בקורס שוק ההון למתחילים או בלימודי שוק ההון. שווי השוק מחושב על ידי הכפלת מחיר המניה הנוכחי במספר המניות הקיימות. ולפי שיטת חישוב זו, שווי השוק של מדד דאו ג'ונס נכון ל-14 באפריל 2023 הוא 40.3 מיליארד דולר.
עובדת בונוס
ה-DJIA הוא אחד ממדדי שוק המניות המוכרים ביותר בעולם, והוא משמש לעיתים קרובות כברומטר לבריאות הכללית של כלכלת ארה"ב. זאת מאחר ומדד דאו ג'ונס הוא מדד משוקלל מחיר, ולכן מניות אשר להן מחיר גבוה יותר, משפיעות בצורה משמעותית יותר על הדינאמיות של המדד וכן על שווי השוק שלו. עובדה זו הופכת את מדד דאו ג'ונס למדד ייחודי בקרב שאר מדדי המניות בבורסת ניירות הערך בניו יורק בפרט וגם בעולם בכלל. מדדS&P 500 לדוגמה, שנחשב גם הוא למדד חזק מאוד, היום הוא הוא המדד שבו משתמשים למדידת שינויים ותנודות יומיות בשערי המניות בבורסה בניו יורק, הוא מדד אשר מתבסס דווקא על שווי השוק של חברות שונות.
לסיכום
למדד התעשייתי דאו ג'ונס יש תפקיד חשוב ומשמעותי בעולם הפיננסים והכלכלה של ארצות הברית בפרט ובעולם בכלל כבר מעל למאה שנים. מדד דאו ג'ונס נחשב למדד ולאינדיקטור אייקוני של ביצועי השוק מאחר והוא מספק נתונים ותובנות ערכיות על מצב הבורסה והשוק הכלכלי של ארצות הברית. מדד דאו ג'ונס הוא בין המדדים היחידים ששרד את מבחן הזמן והוכיח כי הוא עמיד ויציב בפני טלטלות שונות. זאת מאחר והמדד הראה לאורך שנים כי הוא מסוגל להיות דינאמי, משום שהוא שיקף מצבים ואף ניבא התרסקויות כלכליות שונות וכמו כן עליות חדות של השוק, אשר מאפיינות את פני הכלכלה בעולם ומשפיעות עליה בהתאמה. בבלוג האתר שלנו תוכלו לקרוא מידע נוסף על כל הגורמים הישירים והבלתי ישירים אשר מרכיבים את עולם שוק ההון ומשפיעים על המצב הפיננסי בעולם.