מהו ההבדל בין רווח נומינלי לרווח ריאלי? המדריך המלא

nominal profit and real profit?

כשנכנסים לעובי הקורה ומדברים על רווחים והשקעות לעומק, אפשר לראות שלא כל רווח הוא באמת רווח במובן הכלכלי. בהקשר הזה, חשוב להבין שני מושגים בסיסיים וקריטיים בכלכלה – רווח נומינלי ורווח ריאלי. הבנה של ההבדלים בין השניים חיונית על מנת לקבל החלטות חכמות בנוגע להשקעות ולעסקאות כלכליות. אם גם אתם מתעניינים בהשקעות ויצירת רווח בדרכים שונות, במאמר הזה נסביר מהו רווח נומינלי ומהו רווח ריאלי, מה ההבדל המהותי בין שני המושגים, כיצד הם מחושבים ואילו שיקולים חשובים יש לקחת בחשבון בבחירת השקעות. רגע לפני שנתחיל נזכיר שאתם מוזמנים ליצור קשר עם המומחים של מכללת פסגות בכל זמן ולקבל מידע וכלים נוספים לקראת כניסה לעולם ההשקעות והיזמות.

מה זה רווח נומינלי ורווח ריאלי?

כשמדברים על רווחים בעולם העסקים ובכלל, מסתבר שלא כל תשואה היא באמת רווח בפועל. רווח נומינלי ורווח ריאלי הם שני מושגים מרכזיים בעולם הכלכלה שמספרים לנו סיפור קצת שונה על מצבנו הפיננסי. על רגל אחת – רווח נומינלי הוא ההכנסה שאנחנו רואים על הנייר, ללא התחשבות בשינויי מחירים או השפעת האינפלציה. לעומתו, הרווח הריאלי משקף את הערך האמיתי של הכסף שלנו, או במילים אחרות – מה אפשר באמת לקנות אתו. למשל, אם הרווחנו יותר השנה אבל המחירים זינקו, ייתכן שהרווח הנומינלי נראה גבוה, אבל הרווח הריאלי מנגד, מספר סיפור אחר. בואו נרחיב קצת יותר על כל אחת מההגדרות.

הגדרה של רווח נומינלי

רווח נומינלי הוא המדד הבסיסי ביותר למדידת רווחים המתייחס להכנסה הכספית הכוללת שמתקבלת מפעילות עסקית או השקעה, מבלי לקחת בחשבון גורמים כלכליים חיצוניים כמו אינפלציה או שינויי מחירים. כלומר, הרווח ״על הנייר״ שמראה את ההפרש בין ההכנסות לבין ההוצאות כפי שהוא נראה במאזנים ובדוחות הכספיים. עם זאת, רווח נומינלי אינו משקף את הערך האמיתי של הכסף לאורך זמן. לדוגמה, אם חברה הרוויחה 100,000 שקלים בשנה מסוימת, זהו הרווח הנומינלי שלה, גם אם באותה שנה האינפלציה פגעה משמעותית בכוח הקנייה של הסכום הזה. מדובר במדד מספרי שאינו מתחשב במציאות הכלכלית הרחבה.

הגדרה של רווח ריאלי

רווח ריאלי משקף את הערך האמיתי של רווח כלכלי, תוך התחשבות בשינויים באינפלציה ובכוח הקנייה. הוא מראה עד כמה ההכנסה שנוצרה בפועל משפרת את יכולת הקנייה או את הערך הכלכלי. בניגוד לרווח הנומינלי, שמציג את הסכום כפי שהוא, הרווח הריאלי מספק תמונה מדויקת יותר של ההישגים הכלכליים, תוך נטרול השפעות של עליית מחירים שמקטינה את הערך האמיתי של הכסף. בעולם ההשקעות, נהוג לחשב נתונים ספציפיים כמו ROI שעוזרים לחשב את ההחזר הפוטנציאלי על השקעות.

איך אינפלציה משפיעה על ההבדל בין רווח נומינלי לריאלי?

אינפלציה היא אחד הגורמים המרכזיים שמדגישים את הפער בין רווח נומינלי לריאלי. בעוד שהרווח הנומינלי מציג את ההכנסה בסכומים מוחלטים, האינפלציה מקטינה בפועל את כוח הקנייה של הכסף. בדיוק בגלל זה, ייתכן שרווח נומינלי כלשהו ייראה גבוה, אך בפועל ערכו הריאלי יהיה נמוך משמעותית בגלל עליית המחירים. לדוגמה, אם רווח נומינלי של 10,000 שקלים נותר ללא שינוי, אבל האינפלציה עלתה בחמישה אחוזים, הרווח הריאלי בפועל יהיה נמוך יותר, מה שמשפיע על היכולת הכלכלית האמתית.

איך מחשבים רווח ריאלי לעומת רווח נומינלי?

חישוב רווח ריאלי לעומת רווח נומינלי מתמקד בעיקרו בהתחשבות בשינויים באינפלציה. הרווח הנומינלי מחושב כהכנסות פחות הוצאות, ללא כל שינוי מיוחד. לדוגמה, אם השקעתם באפיק כלשהו מתוך ההשקעות המובילות בשוק ההון והרווחתים 20,000 שקלים על השקעה של 15,000 שקלים, הרווח הנומינלי שלכם הוא 5,000 שקלים.

הרווח הריאלי בעצם מתקן את הרווח הנומינלי בהתאם לאינפלציה לפי הנוסחה הבאה:

שיעור האינפלציה + 1 חלקי הרווח הנומינלי = הרווח הריאלי.

למשל אם שיעור האינפלציה עומד על עשרה אחוזים, נחשב את הרווח הריאלי באופן הבא:

5,000 שקלים חלקי (0.1+1) = 4545 שקלים. ככה אנחנו בעצם מקבלים תמונה מדויקת יותר של ערך ההשקעה בפועל.

נומינלי לעומת ריאלי בהשקעות

בהשקעות, הבנת ההבדל בין נומינלי לריאלי היא מפתח חשוב לקבלת החלטות נבונות. בעוד שהרווח הנומינלי מציג את התשואה הכספית על הנייר, הרווח הריאלי משקף את הערך האמיתי של הכסף לאחר התאמות לאינפלציה. סוגי השקעות שונים מושפעים באופן שונה משינויים כלכליים ולכן חשוב להעריך את התשואה גם במונחים ריאליים.

איך לבחור השקעה נכונה שמתאימה לכם?

כדי לבחור השקעה נכונה שמתאימה לכם, חשוב להבין את הפער בין רווח נומינלי לריאלי. בדקו כיצד ההשקעה מתמודדת עם אינפלציה ושמרו על כוח הקנייה שלכם לאורך זמן. ניתוח מדדים פיננסיים כמו EPS למשל (רווח למניה), יכול לספק תובנות על ביצועי החברה. חפשו השקעות שמציעות לא רק תשואה נומינלית גבוהה, אלא גם פוטנציאל ריאלי משמעותי, במיוחד בשווקים עם אינפלציה גבוהה. בנוסף, אל תשכחו להתאים את הבחירה ליעדים שלכם ולסיכון שאתם מוכנים לקחת.

נומינלי וריאלי במיסוי

במיסוי השקעות, ההבדל בין מס נומינלי למס ריאלי משמעותי במיוחד. המס הנומינלי, של 15% מוטל על הרווח הכולל מבלי להתחשב באינפלציה, מה שעלול להגדיל את נטל המס בפועל. לעומת זאת, המס ריאלי של 25% מחושב רק על הרווח האמיתי לאחר התאמות לאינפלציה, מה שיכול להיות הוגן ומשתלם יותר למשקיעים. לדוגמה, באינפלציה גבוהה, מס נומינלי עשוי להיות גבוה יותר מהמס על הערך הריאלי של הרווחים. לכן, חשוב להבין כיצד המס משפיע על ההשקעות שלכם ולבחור באפיקים שהולמים את המצב הכלכלי. קורס יזמות עסקית הוא אפשרות מצוינת למי שרוצה ללמוד את הדברים האלו לעומק ולגעת בהיבטים נוספים של מיסוי והצלחה בעולם העסקים.

ריבית נומינלית וריאלית

ריבית נומינלית היא הריבית המוצהרת על הלוואה או השקעה, ללא התחשבות בשינויי מחירים ואינפלציה. ריבית ריאלית לעומת זאת, מתחשבת באינפלציה ולכן היא מציגה את התשואה האמתית על ההשקעה. לדוגמה, אם הריבית הנומינלית עומדת על 5% ושיעור האינפלציה הוא 2%, הריבית הריאלית תעמוד על שלושה אחוזים בערך. כאשר משקיעים עם מכפיל רווח גבוה, חשוב לקחת בחשבון את הריבית הריאלית כדי להעריך את התשואה האמתית של ההשקעה. ריבית נומינלית גבוהה לא בהכרח מבטיחה רווחים, כי האינפלציה עלולה להקטין את כוח הקנייה שלהם.

לסיכום, רווח נומינלי או ריאלי – מה עדיף?

בסופו של דבר, המשחק בין הרווח הנומינלי לריאלי וניתוח הנתונים תלוי במצב הכלכלי ובמטרות האישיות שלכם. רווח נומינלי מציג את התשואה המוחלטת, אך אינו משקף את כוח הקנייה האמיתי של הכסף. רווח ריאלי שמנטרל את השפעת האינפלציה, מציע תמונה מדויקת יותר של הערך האמיתי של ההשקעה. ככלל, כשרוצים לקבל החלטה בנוגע להשקעה כזו או אחרת, חשוב להתחשב בגורמים כמו שיעור האינפלציה, ריבית ריאלית ומכפיל רווח כדי להבין מהי התשואה האמתית בפועל והשקעות שמביאות רווח ריאלי גבוה יותר יבטיחו ערך משמעותי לאורך זמן. מוכנים לקחת את הידע שלכם לשלב הבא? זה הזמן להכיר את הקורסים המקצועיים של מכללת פסגות בתחום לימודי שוק ההון, השקעות ויזמות. הצטרפו למאות בוגרים שנכנסו לעולם העסקים וההשקעות עם הליווי והתמיכה של המומחים של פסגות.

מתעניינים בקורס? השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן