העתיד כבר כאן: כיצד בלוקצ'יין מחולל מהפכה

כל מי שמתעניין בעולם המסחר במטבעות וירטואליים כנראה כבר שמע את המושג בלוקצ׳יין, אבל האם אתם יודעים בדיוק מה זה אומר? בואו ננסה להבין בדיוק מה זה בלוקצ׳יין, אילו סוגי רשתות בלוקצ׳יין קיימות, איך הטכנולוגיה הזו בכלל עובדת ומהם השימושים הנפוצים שלה. במאמר גם נדבר על אפשרויות טובות ללמידה לעומק של נושא הבלוקצ׳יין לכל מי שרוצה להתמקצע בעולם המסחר במטבעות וירטואליים.

 

מה זה בלוקצ'יין?

בלוקצ'יין הוא טכנולוגיה דיגיטלית חדשנית הפועלת בצורה מבוזרת ושקופה כדי להעביר נתונים בין גורמים ולאחסן אותם בצורה מאובטחת. בלוקצ׳יין מורכב משרשרת של בלוקים המאחסנים מידע (ומכאן שמו), וכל בלוק מכיל נתונים שונים ומאפייני זיהוי ייחודיים. מאפיין חשוב של בלוקצ'יין הוא תחזוקה ואימות על ידי רשת של מחשבים ולא על ידי ישות אחת – בכל פעם שמתווספים עסקה או נתונים חדשים לבלוקצ'יין, הם מאומתים ומתועדים על ידי כמה מחשבים ברשת.

 

את הבלוקצ'יין אנחנו מכירים לרוב מתוך עולם הסחר במטבעות קריפטוגרפיים (כמו ביטקוין או את'ריום), אבל יש כל מיני תחומים המשתמשים בבלוקצ'יין לאחסון מידע ולהפצתו. אופיו המבוזר הופך אותו לטכנולוגיה אמינה ואיכותית להבטחת שקיפות, אבטחה ובטיחות בעסקאות דיגיטליות ואחסון נתונים.

 

סוגי רשתות בלוקצ'יין

בגדול יש שני סוגים של רשתות בלוקצ'יין בשימוש נרחב:

 

רשת ציבורית

רשתות בלוקצ׳יין ציבוריות הן רשתות שכל אחד יכול להצטרף אליהן ולהשתתף בהן בחופשיות, והדוגמה הטובה ביותר לכך היא רשת ביטקוין – כל אחד יכול להצטרף, לפתוח ארנק משלו ולהתחיל לסחור במטבע. החיסרון של הרשתות הציבוריות הוא קושי גדול יותר בחישוב ובעיבוד עסקאות, קושי רב בשמירה על פרטיות וצורך בפעולות אבטחה רציניות ומקיפות יותר.

 

רשת פרטית

רשתות הבלוקצ׳יין הפרטיות דומות במידה רבה לרשתות הציבוריות, אך במקרה שלהן אפשר להחליט מי רשאי להשתתף בהן וכן אפשר לשמור על רישום משותף ולשמור על קונצנזוס. השימוש ברשתות פרטיות יכול להגביר את האמון והביטחון בין המשתתפים, ולכן יש מי שמעדיף להשתמש רק ברשתות פרטיות לצורך עסקאות והעברת מידע.

 

איך בלוקצ'יין עובד?

המשתמשים ברשת הבלוקצ'יין מכניסים מידע לבלוק, כמו הוכחה להעברת כספים, ולאחר כמה דקות הבלוק ננעל לשינויים. הבלוק גם מכיל גיבוב של הבלוק הקודם בשרשרת כדי שתהיה הוכחה לחיבור למערכת המידע, ולכל בלוק יש גם חתימה דיגיטלית ייחודית המציינת את הקשר שלו לשרשרת. המידע הזה מופץ בכל המחשבים במערכת, כך שאם יש ניסיון לשינוי המידע באחד המחשבים המערכת תדע להצליב נתונים עם מה שמופיע במחשבים האחרים ולזהות ניסיונות פריצה והונאה.

 

מהם השימושים הנפוצים של בלוקצ'יין?

בלוקצ׳יין היא טכנולוגיה חכמה שכיום משתמשים בה בלא מעט תחומים:

 

  • מטבעות קריפטו – השימוש המוכר והבולט ביותר בבלוקצ'יין הוא בתחום המטבעות הדיגיטליים והסחר בהם. הטכנולוגיה מאפשרת עסקאות מאובטחות, שקופות ומבוזרות, ומבטל את הצורך במתווכים שונים כמו בנקים.
  • ניהול שרשרת אספקה – בלוקצ׳יין יכול לשפר את השקיפות של שרשרת אספקה בתהליכי מכירה שונים ואת המעקב אחריה. הטכנולוגיה מאפשרת מעקב אחר סחורות ממקום המוצא ועד ההגעה ליעד ומפחיתה את הסיכון להונאה.
  • חוזים חכמים – עם בלוקצ׳יין אפשר ליצור חוזים מיוחדים לביצוע עצמי הנקראים חוזים חכמים. חוזים אלו מפעילים אוטומטית פעולות מוגדרות מראש כאשר מתקיימים תנאים ספציפיים, מונעים את הצורך במתווכים ומשפרים את האבטחה.
  • אימות זהות – הטכנולוגיה מספקת דרך מאובטחת ומבוזרת לניהול ולאימות זהויות דיגיטליות. היא מציע לאנשים המשתתפים ברשת שליטה על המידע האישי שלהם ומאפשר תהליכי אימות זהות יעילים ומאובטחים.
  • שירותי בריאות – הטכנולוגיה מייעלת את חילופי הרישומים בתחום הרפואה, משפרת את אבטחת המידע ומאפשרת שיתוף פעולה בין ספקים שונים של שירותי בריאות לשיפור הטיפול בחולים ורמת הפרטיות.
  • מערכות הצבעה – מערכות הצבעה מבוססות בלוקצ'יין יכולות לשפר את השקיפות והאותנטיות שבתהליכי בחירות. יש הטוענים שבעתיד מערכות ההצבעה בעולם כולו יתבססו על טכנולוגיית בלוקצ׳יין.
  • שירותים פיננסיים – הבלוקצ'יין יצר מהפכה בשירותים פיננסיים מסורתיים על ידי מתן אפשרות לעסקאות מהירות, מאובטחות וחסכוניות יותר המשתמשות במטבעות רשמיים, שגם אינן תלויות בבנקים או בגופים כלכליים רשמיים.

 

בלוקצ'יין – יתרונות וחסרונות

כמו כל דבר אחר בחיים, גם טכנולוגיית הבלוקצ׳יין היא עניין שיש לו כמה חסרונות לצד היתרונות:

 

יתרונות

  • אבטחה משופרת – בלוקצ׳יין משתמש בטכניקות הצפנה מתקדמות כדי שהנתונים יהיו מאובטחים ושלמים. ברגע שהנתונים נרשמים על הבלוקצ'יין, אי אפשר כמעט לערוך בהם שינויים והם עמידים לפריצות ולמקרי הונאה.
  • שקיפות ואמון – הטכנולוגיה מציעה שקיפות באמצעות ספר חשבונות משותף גלוי לכל המשתתפים שאי אפשר לשנות. השקיפות הזו בונה אמון בין משתמשים משום שהם יכולים לאמת עסקאות ונתונים באופן עצמאי.
  • הפחתת עלויות – הבלוקצ׳יין מבטל את הצורך במתווכים או באימות צד שלישי, מייעל תהליכים ומפחית עלויות הקשורות למתווכים. חוזים חכמים מאפשרים אוטומציה ואכיפה של כללים מוגדרים מראש, מצמצמים את הניירת, מונעים שגיאות ידניות ומזרזים השלמת עסקאות.
  • ביזור – האופי המבוזר של הבלוקצ'יין אומר שאין ישות אחת שיש לה שליטה על כל הרשת. כלומר, אין מצב שבו הכוח נמצא בידיים של אדם או גורם אחד בלבד, וקל מאוד לאמת ולהצליב נתונים כדי לזהות ניסיונות פריצה.
  • מעקב ותיעוד – טכנולוגיית בלוקצ'יין מספקת תיעוד קבוע ונתון לביקורת של כל העסקאות ומאפשרת מעקב מקיף. תכונה זו שימושית במיוחד בניהול שרשרות אספקה, שבה היא מאפשרת מעקב אחר המקור, התנועה והאותנטיות של סחורות.

 

חסרונות

  • אתגרי עומס – ככל שמספר המשתתפים והעסקאות בבלוקצ׳יין גדל, כך הרשת עשויה להיות איטית יותר ויעילה פחות. כלומר בשביל שבלוקצ׳יין יישאר יעיל מבחינת האבטחה, המחיר הוא עומס שימוש שלא תמיד קל להתמודד איתו.
  • צריכת אנרגייה – רשתות בלוקצ'יין רבות, בייחוד אלו המסתמכות על אלגוריתמים של קונצנזוס הוכחת עבודה, דורשות כוח חישוב רב וצריכת אנרגייה לא מבוטלת. על העניין הזה אפשר לשמוע לא מעט ביקורת והסתייגויות מצד תומכים בקידום איכות הסביבה.
  • אי ודאות רגולטורית ומשפטית – ההיבט הרגולטורי סביב בלוקצ'יין עדיין מתפתח, ולתחומי שיפוט שונים יש גישות שונות. חוסר הבהירות עלול ליצור אי ודאות בקרב עסקים ולהפריע לאימוץ נרחב של הטכנולוגיה.
  • מה קורה אם יש צורך בשינוי? – בעוד שחוסר יכולת שינוי הוא תכונה רצויה של בלוקצ'יין, זה יכול להפוך לחיסרון במקרים מסוימים. אם נרשמים בבלוקצ'יין נתונים שגויים או מקרי הונאה, ייתכן שיהיה קושי לתקן או להסיר אותם משום שצריך לערוך שינויים בכל אחד מהשלבים בשרשרת.
  • אתגרי פרטיות – האופי השקוף של בלוקצ'יין עלול לעורר חששות בנושאים של פרטיות ואבטחה, בייחוד כאשר מעורב מידע רגיש או פרטים מזהים של משתמשים. היום כבר יש רשתות מסוימות ממוקדות ופרטיות, אבל האיזון הנכון בין פרטיות לשקיפות הוא עדיין אתגר בתחום.

 

קורס בלוקצ'יין – איפה לומדים?

אנשים רבים מתעניינים בלימוד כל הנושאים החשובים שיש להכיר על בלוקצ׳יין, כדי להבין לעומק איך הטכנולוגיה הזו עובדת ואיך אפשר לרתום אותה למטרות שונות. נראה כי הרוב מעוניינים ללמוד בלוקצ׳יין כדי להצליח בתחום של מסחר במטבעות וירטואליים, אבל טכנולוגיית בלוקצ'יין חכמה ומתקדמת היא רלוונטית ושימושית מאוד בעוד תחומים בתעשייה.

 

מי שלא מעוניין להשקיע בקורס מקצועי בתשלום יכול ללמוד על בלוקצ׳יין דרך סרטונים ביוטיוב ודרך מידע חופשי שאפשר למצוא באינטרנט. עם זאת, חשוב להביא בחשבון שזהו מידע בסיסי בלבד ושגם יש לא מעט מקורות מידע לא אמינים, ככה שלא ממש כדאי להסתמך על האופציה הזו. אם רוצים ללמוד את התחום לעומק, קורס קריפטו אונליין במכללת פסגות זו האפשרות הטובה והנכונה ביותר לקבל את כל הידע הנדרש ולעסוק בתחום בהצלחה. בקורס המקיף של מכללת פסגות מקבלים כלים מעולים המאפשרים לקיים מסחר בשוק הבלוקצ׳יין המתפתח, לומדים איך לסחור במטבעות דיגיטליים ואיך להשקיע בתחום בחוכמה, רוכשים מיומנויות להקטנת הסיכון בהשקעה והגדלת סיכויי ההצלחה ומתחילים לצבור ניסיון מעשי כבר בקורס.

 

סיכום

טכנולוגיית בלוקצ׳יין משמשת תחומים רבים בתעשייה, ומי שרוצה לסחור במטבעות דיגיטליים בצורה בטוחה ורווחית חייב להכיר אותה לעומק ולהבין בדיוק איך היא עובדת. מומלץ שלא להתפשר על ידע חלקי ומוטעה מהרשת ולפנות לקבלת מידע מקצועי ואמין בקורסים מקצועיים.

 

 

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן