מתוך הספר "משולש הכסף" מאת רועי ראובן ויניב ארביב>>>
למה בכלל צריך את הבורסה? מאיפה מגיע העולם הזה של ההשקעה בבורסה? מה התפקיד של הבורסה? איך היא יכולה “לסייע” לי?
לפני שנפתח קצת יותר את עולם “הבורסות”, חייבים קודם לדבר על מונח אחר מרכזי בחשיבותו, “תשואה”.
כדי להבין בכלל למה צריך את שוק ההון ואת הבורסות למסחר, אנחנו רוצים שתדמיין את התרחיש הבא. הרווחת 1,000 שקלים ואתה רוצה שהכסף הזה יעבוד בשבילך. איזה אפשרויות יש בפניך היום כדי לקבל תשואה על הכסף שלך, כדי ש-1,000 השקלים האלה, לפחות ישמרו על ערכם או, אפילו יותר רצוי, יעלו את ערכם, לאורך זמן? האדם הממוצע יחשוב על פיקדון בבנק, או אולי אפילו על תוכנית חיסכון כלשהי, אבל ברגע שתבין שהריבית שהכסף הזה עושה היא מגוחכת, תתחיל לחפש אפיקי השקעה אחרים. הריבית, או התשואה שתקבל על הפיקדון בבנק או על תוכנית החיסכון, בקושי יצליחו לשמור על ערך הכסף שלכם. לא מעבר לזה. להעלות את הערך? להגדיל את החיסכון שצברתם? זה לא יקרה.
וזו בדיוק הבעיה שאותה באה הבורסה לפתור עבורך. שוק ההון והמניות שבו נועדו בראש ובראשונה עבור גיוס כספים לחברות. והמונח גיוס כספים אומר שגם אתה יכול לספק לחברה חלק מהכספים הללו ובכך אתה הופך לשותף, סביר להניח מאוד קטן, בחברה שבה השקעת. וכשהחברה הזאת מצליחה והמניה שלה עולה, אתה מרוויח. אנשים עובדים, מרוויחים שכר, מנהלים את חשבון משק הבית שלהם כולל הכנסות והוצאות ומנסים לשמור קצת ליום סגריר, או למשבר הקורונה.
וזה התפקיד של שוק ההון. ההשקעה בבורסה נועדה לייצר תשואה, מעבר ל- 0.1% לשנה שאותם מציעים לך הבנקים.
אחרי שהבנו שיש לנו, כאנשים פרטיים, בעיה לייצר בעצמנו תשואה על הכסף שחסכנו, בואו נכיר רגע שני יזמים שמקימים עסק, את חברת א.ב כלשהי.
החברה מצליחה לא רע והיזמים שלנו, שרוצים להגדיל את פעילות העסק, מנפיקים מניות בחברה כדי לעודד השקעות בחברה. מניה מציינת את הבעלות של כל מי שיש לו איזשהו אינטרס בחברה. בתחילת הדרך, היזמים החליטו שהם 50-50 בשותפות והם הנפיקו 100 מניות, כאשר לכל אחד מהשותפים יש 50 מניות. אם יגיע מישהו עם כסף, וירצה להשקיע בחברה של היזמים שלנו, הוא יקבל מניות, בהתאם להיקף ההשקעה שלו. החברה עדיין יכולה להישאר פרטית בשלב הזה.
אחרי שהעסק שהוקם מגיע להיקף פעילות גבוה, ונדרש עוד כסף כדי לממן את פעילותו, ובעיקר לצורך הרחבתו, אפשר לנסות לפנות לכלל הציבור כדי לגייס ממנו כסף. לצורך זה נעזרים בבורסה, ופונים לציבור באמצעות תהליך שנקרא הנפקה. במהלך ההנפקה, החברה מוכרת מניות לציבור, שמשקיע מהונו בחברה. ההשקעה של הציבור יכולה להיות ישירות מכיוון שכל אחד ואחד מאיתנו יכול לקנות מניות של החברה הזו או באופן עקיף, דרך הגופים שמנהלים את כספי החיסכון שלנו.
הגופים האלה נקראים “גופים מוסדיים” והם כוללים את קרנות הפנסיה שלנו, את קופות הגמל, את קרנות הנאמנות, את קרנות ההשתלמות ועוד. אחרי שהחברה מגייסת כסף בבורסה, המניות שכזכור מציינות בעלות בחברה, נסחרות בין המשקיעים לבין עצמם. כלומר אחרי ההנפקה שבה הכסף עובר ישירות מהמשקיעים לחברה, המסחר במניות עובר ל”שוק המשני”, שם המניות נסחרות בין המשקיעים לבין עצמם, כשהחברה עצמה לכאורה לא מרוויחה מהמסחר במניות אלה. החברה לא יוצאת לגמרי מהמשחק, שכן היא מעדכנת את המשקיעים מה קורה איתה. כל שלושה חודשים מפרסמת החברה דוח רבעוני, ובסוף השנה היא מפרסמת דוח שנתי.
החברה גם מוציאה הודעות למשקיעים אם קרה אירוע כלשהו שעליו חשוב לדווח. דיווחים יכולים להיות חיוביים כמו למשל אם החברה זכתה בחוזה חדש, או שליליים אם ביטלו לה הסכם. זו יכולה להיות הודעה על מציאת נפט, או על כך שהבאר כבר יבשה, על סיום פיתוח התרופה שעליה עבדה החברה במשך שנים או על כך שהניסוי הוכח כלא מוצלח. הערך של מניית החברה יושפע מההודעות האלה. המשקיעים קונים ומוכרים מניות, ומחיר המניה עולה או יורד בהתאם להרבה מאוד פרמטרים.
חלקם קשורים לביצועים של החברה, כפי שמתבטאים בדוחות הכספיים של החברה, או בהודעות שהחברה מפרסמת, כפי שאמרנו קודם. אם החברה נכנסת לתחום פעילות חדש, או זוכה בלקוח חדש, המשקיעים יגיבו. אבל המשקיעים גם יכולים להגיב ביחס לפרמטרים שלא קשורים לחברה עצמה כמו פנדמיית הקורונה שמשתוללת בעולם, והמשקיעים לא יודעים כיצד זה ישפיע על הכלכלה העולמית, משבר הסחר בין סין לארצות הברית, או אולי משהו שקשור לתחום הפעילות שבו פעילה החברה, למשל גידול ברכישת מחשבים ניידים, עקב הצורך הגובר בלמידה מרחוק.
חברות נהנות מאפשרויות גיוס הכסף מהציבור, שמסייע לפעילות שלהן, לצמיחה ולהגדלת הפעילות. השאיפה היא שהכסף ילך לחברות הראויות ביותר. הבורסה היא המתווכת בין החברות למשקיעים ומאפשרת את השאת התשואה.
עכשיו נחזור לנושא שעליו דיברנו בתחילה והוא התשואה עודפת, או יותר נכון, היעדר התשואה העודפת באפיקים חסרי הסיכון. הבהרנו כבר שמי שחוסך את כספו, מעוניין שהכסף ייצר תשואה ואמרנו שהבנקים לא מייצרים את התוצאה המצופה. אחד האפיקים העיקריים שמאפשרים להשיא תשואה עודפת על הכסף הוא שוק ההון, כשהסחורה הבסיסית ביותר בשוק ההון, היא המניות שנסחרות בבורסה. כל מי שמשקיע בבורסה, בכל דרך שהיא, יכול להרוויח מכך.
השחקנים העיקריים שמשקיעים בבורסה הם הגופים המוסדיים, שמנהלים כסף עבור אחרים ומשקיעים פרטיים. מטרתם של הגופים המוסדיים האלה היא לייצר תשואה ללקוחות שעבורם הם מנהלים את הכסף.
בשביל ללמוד "שוק ההון", צריך רצון עז להצליח!
לדעת הכל על שוק ההון, מסחר במניות, אגרות חוב והשקעות – בואו ללימודי שוק ההון במכללת פסגות>>>