RSU – מניות חסומות או מוגבלות: מהן המניות האלו ומה חשוב לדעת?

RSU - מניות חסומות או מוגבלות: מה זה ומה חשוב לדעת?

מי שרוצה להשקיע בשוק ההון ולייצר רווחים דרך השקעות בכלים פיננסיים, לא יכול להסתפק לאורך זמן בדברים הבסיסיים. כדי להצליח באמת וכדי להתנהל כמו שצריך בשוק ההון, חשוב מאוד להכיר גם את האפיקים השגרתיים והמוכרים פחות, אלו שעם התנהלות חכמה וידע יכולים להכניס עבורכם לא מעט כסף לכיס. אחד המושגים המעניינים בהקשר הזה הוא RSU, שהן מניות חסומות או מוגבלות.

מהן מניות RSU?

RSU (מניות חסומות או מוגבלות) הוא תגמול הוני שמעסיק יכול לבחור להעניק לעובדים שלו. אלו הן בעצם אופציות למניות או ליחידות של מניות מוגבלות שהמעסיק מחזיק בהן, אך הן חסומות למסחר בשוק ההון. הן ניתנות לרוב על ידי המעסיקים בתור תגמול על דברים שונים – עבודה קשה והשקעה, עמידה ביעדים, צבירת ותק, בונוסים וכן הלאה. את המניות החסומות אי אפשר למכור כל עוד הן בסטטוס הזה, אבל בהחלט אפשר ליהנות מהתשואה שהן מניבות. ברגע שמקבלים RSU, מקבלים למעשה זכויות לקבל מספר כלשהו של מניות במועד ידוע מראש. המניות מונפקות כבר ברגע שמוענקת הזכות לעובד, אך אי אפשר לעשות עם המניות כלום עד שמגיעים למועד ההבשלה.

מיסוי RSU

בכל מצב שבו בחרתם להיכנס לתהליך של השקעה במניות והצלחתם לייצר רווח, יהיו לכך היבטים של מיסוי שצריך להיות מודע אליהם. מבחינת מניות RS באופן ספציפי, הן נחשבות להכנסה רגילה החייבת במס. המיסים נגבים על ההפרש בין שווי השוק של המניה לבין הרווחים שיתקבלו בזמן המימוש, בין שהמניה נמכרת מייד או שהיא נשארת לתקופה מסוימת בחזקת הבעלים. לעומת זאת, מניות מסוג RSU חייבות במס רק לאחר מועד ההבשלה, ושיעור המס המוטל נקבע על פי שווי השוק של המניה במועד ההבשלה. שימו לב שכל הרווחים ממניות RSU חייבים במס. גם תשואות ודיבידנדים ממניות כאלו עשויים להיחשב כהכנסה חייבת במס. למי שמחזיק במניות RSU או מניות RS, מומלץ בהחלט להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס ולוודא שעומדים בחבות המס. עם תכנון וניהול נכון של המיסוי אפשר להפחית בסופו של דבר את גובה המס שמשלמים.

מהם היתרונות של RSU?

למניות מוגבלות מסוג RSU יש כמה יתרונות. זהו סוג נוח מאוד של תגמול הון הניתן לעובדים שבדרך כלל תואם גם לאינטרסים של החברה. RSU מוענק בדרך כלל מבלי לדרוש מהעובדים לבצע השקעה כלשהי, ככה שאין כאן סיכון פיננסי של ממש. מעבר לכך, בגלל אלמנט ההבשלה של המניות, אפשר לחסוך לא מעט עם תכנון מס מקדים. חשוב לציין שמניות מסוג RSU הן בעצם מניות בסיסיות של החברה שעובדים בה, כלומר שהן הרבה יותר פשוטות ומובנות מאפשרויות אחרות כדוגמת אופציות. בשביל המעסיקים, RSU הן דרך מצוינת לשמור על העובדים בחברה לאורך זמן כשהם ממתינים עד למועד ההבשלה של המניות. מבחינת העובדים יש כאן תמריץ להישאר בחברה ולהמשיך להשקיע עד שמקבלים את התגמול עם מועד ההבשלה.

מהם ההבדלים בין אופציות ל-RSU?

אי אפשר להתעלם מהדמיון הקיים בין שני המכשירים הפיננסיים הללו, אך חשוב להבין שבהחלט קיימים ביניהם הבדלים. כשמדברים על RSU, המגבלה להבשלת המניות ולאפשרות לסחור בהן היא רק זמן. כלומר הן יהיו סחירות בנקודה כזו או אחרת, מבלי שהמחזיק בהן יצטרך לעשות משהו בנושא. לעומת זאת, במקרה של אופציות המימוש הוא גם אלמנט של זמן כמו במקרה של RSU, אבל גם של החלטה של העובד לממש את האופציה. כמו כן, במקרה של אופציות יש סיכון מסוים לכסף מרגע המימוש (כי הן נכנסו לשוק), ועם RSU אין סיכון כי אין השקעה כספית מצד העובדים כדי לממש את המניה. כדי להבין יותר לעומק את המוצרים האלו, חשוב להבין בדיוק איך קונים מניות בבורסה, מתי אפשר לבצע מסחר, מהם הכלים המתאימים לכל סוג מסחר ועוד מידע חשוב בנושא.

מהו ההבדל בין תגמול מניות חסומות מסוג RSU ו-RS?

כשמדברים על מניות חסומות או מוגבלות, יש שני סוגים עיקריים שחשוב להכיר: Restricted Stock (RS) ו-Restricted Stock Unit (RSU). שתי האפשרויות מאפשרות לעובדים לקבל מניות בחברה, אך יש כמה הבדלים בין סוגי התמלוגים. תגמול מסוג RS מעניק לעובד מספר נקוב של מניות בחברה, ומניות אלו מוגבלות ולא ניתנות למכירה או להעברה עד לעמידה בתנאים שקבע המעסיק. RSU לעומת זאת הוא תגמול המעניק לעובד מספר נקוב של יחידות המייצגות מניות, אך שאינן מניות הלכה למעשה. כלומר, כשמקבלים RSU לא מקבלים מניות בפועל, אלא רק פוטנציאל לקבלת מניות בעתיד, ןמספר המניות שיתקבל ייקבע לפי השווי שלהן בזמן קבלתן. בניגוד ל-RS, RSU לא מגיע עם מגבלות מכירה או העברה של המניות בעתיד. שני הסוגים נתונים למיסוי בנקודה שבה מתקבלות המניות בפועל.

האם העובד משלם על RS/RSU?

אם מדובר במקרה שבו מעניקים RS או RSU כדי לתגמל את העובדים, אז העובד לא ישלם עליהן. במקרים אחרים יש חברות המציעות לעובד אלטרנטיבה בין מרכיב השכר ל-RSU, כלומר לקבל סכום נמוך יותר של שכר בפועל ועל חשבון זה לקבל RSU של החברה. אפשרות נוספת ופופולרית למדי שחברות רבות מציעות לעובדים שלה היא סוג של קניית RSU ככלי להשקעה. מדי חודש העובד מפריש משכרו בין 10 ל-15 אחוזים, ובתמורה מקבל RSU של החברה. היתרון כאן הוא שאפשר לפרוש מהמסלול הזה מתי שרוצים ופשוט לקחת את סכומי ההשקעה חזרה בכל רגע נתון.

מתי מקבלים את ה-RSU ותוך כמה זמן החסימה עליהן מוסרת?

מועד הקבלה של RSU נחתם אל מול כל עובד עם הצטרפותו לחברה. ברוב המקרים אפשר לראות תקופת הבשלה של 4 שנים בפעימות, אבל לא תמיד. במקרים הקלאסיים לאחר שנה יש הבשלה של 25 אחוז, כשיתר 75 האחוזים הנותרים יובשלו בתום שלוש השנים הבאות, כדי לדרבן את העובד להמשיך ולהשקיע בעבודתו ובחברה.

סיכום

RSU הוא סוג של בונוס כספי שחברות מעניקות לעובדים שלהם בדמות מניות של החברה או התחייבות להענקת מניות בתאריך מסוים. RSU ומניות מוגבלות יכולים להיות אפשרות מצוינת למוצר פיננסי סחיר שיכול אפילו למנף את הרווחים שלכם. אם גם אתם רוצים ללמוד איך להרוויח בדרך הזו ובאופן כללי מהשקעה בשוק ההון, לימודי שוק ההון ממיטב המרצים של מכללת פסגות יעזרו לכם לקלוע למטרה. צרו קשר בהקדם למידע נוסף, קורסים קרובים ומענה על כל שאלה.

מתעניינים בקורס? השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן