10 הטעויות הנפוצות שעושים סוחרים

כותב: יואל צור, יועץ מנטלי ומרצה במכללת פסגות
הרבה סוחרים בתחילת דרכם קופצים בכל הכוח לתוך שוק ההון עם ציפייה לרווחים גבוהים. הם מגלים מהר מאוד שלעשות כסף בקביעות זה לא קל כפי שציפו.
לחלק מהסוחרים זה קצת קשה לעכל את זה ויכול להיות די מרתיע. אין הרבה דברים שיוצרים אמוציות כה חזקות כמו המסחר בשוק ההון. האפשרות להרוויח הרבה כסף מפתה הרבה אנשים, אבל המציאות של להפסיד גורמת לרתיעה.
האמת היא שרוב הסוחרים המקצוענים עשו מלא טעויות. בסופו של דבר מה שהביא להם את ההצלחה זה היכולת ללמוד מהטעויות ולצמצם אותן." זה בסדר גמור לעשות טעויות, אם אתם לא עושים טעויות אתם לא לומדים" (דר' אלכסנדר אלדר).
אז מהן הטעויות שהסוחרים נוטים לעשות?

  1. מעט הכנה ולא מספיק אימונים

כאשר אתם נכנסים לסחור בשוק ההון כדאי שתהיו מוכנים. מעט סוחרים עושים את ההכנות הנדרשות לפני שהם "קופצים לתוך השוק. "אם אתם הולכים לשחות עם הכרישים, כדאי לכם ללמוד מהכרישים" – "השוק הוא כמו שרשרת מזון, הגדול אוכל את הקטן" (רוברט דיל). מומלץ ללמוד היטב את התחום ולקרוא הרבה ספרים מקצועיים בנושא. להגדיש זמן לאימונים בבית.

  1. מתרגשים יותר מדי מכסף

לפי דעתם של הסוחרים המומחים, אחת הסיבות שהסוחרים  החדשים לא מרוויחים בצורה עקבית היא התפיסה שלהם לגבי כסף. תתארו במילה אחת מה המשמעות של כסף בעיניכם.
רוב האנשים אומרים "בטחון" או "כוח". הרבה סוחרים מעורבים רגשית בעסקאות שלהם , קנייה או מכירה. אם העסקה הולכת נגדם, הם מרגישים איבוד של הבטחון ומגיבים בצורה אמוציונלית (מוביל לטעויות). מומלץ להתחיל לסחור בכמות קטנה של מניות (כמות קטנה של רגש) ולהתקדם אם צבירת הנסיון.

  1. חוסר תיעוד ורישום עסקאות

אפשר להבין את זה שסוחרים מתרגשים כשהם סוחרים בשוק ההון. כאשר נמצאים בתוך עסקה ומסתכלים על המסך, הכל עולה ויורד כל הזמן וזה יכול לתת תחושה של חוסר שליטה. באופן טבעי, בקנייה ומכירה עם אנשים זרים לחלוטין שנותנים לנו כסף או לוקחים מאיתנו כסף, זה יכול להיות מאוד מלחיץ. כדי לשלוט ברגשות החזקים מומלץ לשמור על תיעוד מסודר של הפעולות שאנו עושים. יומן מנטלי שבו אנו רושמים את העסקאות שאנו מבצעים ואת האירועים שקרו בעיקבותיהם.  הסוחרים הטובים ביותר רושמים ולומדים מזה.

  1. יוצרים ציפייה לרווחים

רוב הסוחרים לא רוצים להודות שהעסקה יכולה להתהפך עליהם.  הם נכנסים לשוק בהנחה שהם הולכים להצליח ומסרבים "להסתכל במראה האחורית". יש סוחרים שגם עוסקים בחישובים כמה הם עומדים להרוויח מעסקה שעוד לא התקיימה. כניסה עם ציפייה להרוויח זה מסוכן לנו.  אנחנו לא ממש מענינים את השוק. מומלץ להיכנס לשוק ולהיות ניטרלים, השוק עולה אז אני "לונג" או השוק יורד אז אני "שורט", בלי ציפייה לתוצאה.

  1. הולכים "על עיוור" אחרי שיטות מכניות

אחוז גבוה של סוחרים משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת כדי לקדם את האסטרטגיה שלהם. למשל:  תוכנות מסחר, רישום פעולות ממוחשב, מחקרים וגרפים וכל מיני תוכנות חיזוי. נכון שמחשב ותוכנה זה טוב כדי לקבל נתונים טכנים ופונדמנטלים מהשוק, אך יותר מדי סוחרים מתבססים רק על הכלים האלו מבלי להבין את היכולות
שלהם. אנשים חושבים שמחשב יכול להחליף את מה שיש להם בין האוזניים. הם חושבים ש "הקופסה" תתן להם את התשובה. הרבה אנשים נוטים ללכת על התוכנות והמחשבים שיעשו בשבילם את העבודה, מבלי להבין איך האלגוריתם לוקח את הנתונים וממה בדיוק. אם אתם נותנים למכונות להחליט בשבילכם מתי למכור ומתי לקנות, אז כנראה שאתם לא כל כך בטוחים במה שאתם עושים ואז אתם בבעיה.
ברוקר

  1. לא לומדים איך לעשות "שורט"

אם אתם לא לומדים איך לקחת פוזיציות "שורט" אז אתם מוציעים את עצמכם מראש מהרבה אפשרויות מסחר ורווח.  הרבה אנשים חושבים שלעשות "שורט" זה מסוכן או לא אתי. על ידי לימוד של הנושא אתם פותחים בפני עצמכם אפשרויות לרווח במיוחד בשווקים נסוגים. מומלץ מאוד לבצע עסקאות בשני צידי השוק ובכך להפוך לסוחר שלם. השוק נוטה לרדת הרבה יותר מהר מאשר לעלות. גם כאן אפשר להתחיל בקטן ולהתקדם עם הנסיון.

  1. חוסר התמחות מסוים

הרבה אנשים נמשכים לסחור בגלל שהם חושבים שזה דרך קלה לעשות כסף. יש היום הרבה שווקים לסחור בהם, מניות, אופציות, סחורות, חוזים עתידיים, מט"ח, איגרות חוב ועוד… לסוחר שמתחיל עכשיו זה יכול להראות הרבה מידע לעכל בבת אחת. הרבה סוחרים רוצים לעשות הכל ביחד וזה גורם להם לבלבול והפסדים. לכן, מומלץ לבחור תחום מסויים ולהמקצע בו. לקחת שוק אחד ושיטה ולעשות אותה הכי טוב שאפשר. המומחים אומרים שאם רוצים להיות סוחרים מצליחים לאורך זמן, אתם צריכים ליצור לכם איזשהו יתרון יחסי. לימוד ממוקד של תחום אחד יתן לכם את זה. חייבים לפתח את הבטחון ולעשות דברים בצורה זורמת.

  1. תזמון לא נכון

סוחרים חדשים עושים טעויות של תזמון בכניסה. לפעמים יותר מדי מאוחר ולפעמים יותר מדי מוקדם. זה סוג של אומנות שצריך ללמוד וזה לוקח זמן. לדעת מתי לקחת רווחים ומתי לחתוך את ההפסדים זה נושא של תזמון. לדוגמא: מנייה GOOGLE שירדה מ-300 ל-276 היתה נראית כמו הזדמנות לכניסה, אבל המהלך כבר קרה, לחכות עד שהגרף יעשה את התבנית שלנו וכבר זה הופך להזדמנות מפוספסת. מישהו פעם אמר "עיתוי זה עניין של תזמון".

  1. מציבים "סטופים" לא נכונים

הרבה סוחרים מניחים את ה"סטופ לוס" במקום לא נכון וגורמים לשוק להוציא לאותם לפני הזמן ולפספס רווחים.  זה מקובל שסוחר חדש יקבע "סטופ" לפי אחוזים, למשל 2% או סכום כסף קבוע. הסכום שהסוחר מוכן להפסיד נגזר מהיכולת שלו לספוג סיכון/הפסד. הרבה סוחרים הולכים עם עיצות לא נכונות לגבי הסכום של ה"סטופ לוס". הם קובעים "סטופ" בהתאם ליעד רווח שהציבו לעצמם בעסקה או כמה הם מוכנים להפסיד. הבעיה היא שאת השוק זה בכלל לא מעניין כמה אתם רוצים. לכן, חייבים לקבוע את ה"הסטופ" בהתאם למה שהשוק אומר לכם, כמו רמות תמיכה והתנגדות . כמו בכל הנושאים האחרים, זה לוקח זמן ללמוד את המיומנות ובהתחלה יתכן ותעשו טעויות. סבלנות זה שם המשחק.

  1. לא מחשבים יחס סיכון/רווח למנייה

הרבה מאוד סוחרים לא עושים חישובי סיכון/ רווח לפני שהם קונים מנייה. חישוב סיכון/רווח של מנייה הוא מערכת היחסים בין הרצון של המשקיע לשימור ההון בתיק מצד אחד והרצון למקסם את ההכנסות מצד שני. איך בודקים את הנתון של סיכון/רווח במנייה? זה עניין של נסיון כמובן, משהו שהסוחר מרגיש איתו נוח. אין איזה נוסחת קסם חד משמעית, אבל יש מספר פרמטרים חשובים וקבועים שבודקים.
למשל: מחיר המנייה הנוכחי (נתון ידוע), יעד רווח ומחיר סטופ ביציאה (שני נתונים משתנים). חישוב של מחיר היעד והסטופ הוא מורכב ונעשה בין היתר בצורה טכנית על ידי פיבונצ'י וכו…(כמו איתות) הסוחרים המצליחים מחפשים עסקאות שיתנו להם יחס של 2.5 רווח לעומת סיכון/הפסד. הנה טבלת החישוב לפניכם:

בואו נלמד מהמקצוענים, בהצלחה!

המכללה עוסקת בלימודי שוק ההון ומסחר בלבד, אינה מספקת שירותי ייעוץ השקעות כהגדרתם בחוק, ואינה בעלת רישיון מכוח החוק. יודגש: מבזקי המידע והשיעורים בחדרי המסחר כוללים נתונים כלליים אודות אירועים בשוק ההון, ואינם מתיימרים להוות תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של אדם מסוים

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן