סטגפלציה

stagflation
יניב ארביב

מרצה ביזמות עסקית

יניב ארביב- מנכ"ל ומייסד מכללת פסגות ורשת חללי העבודה והמשרדים dogether. 

את המושגים סטגנציה ואינפלציה כולנו פחות או יותר מכירים (ולמי שלא מכיר – סטגנציה היא תקופה של צמיחה כלכלית איטית או אפסית, המלווה לרוב באבטלה גבוהה, לעומת זאת אינפלציה היא הקצב שבו רמת המחירים הכללית של סחורות ושירותים עולה, תוך שחיקה של כוח הקנייה). האם ידעתם שיש מושג המשלב בין השניים? סטגפלציה.

סטגפלציה היא מצב כלכלי בעייתי ביותר שכל מי שמתעניין בהשקעות ופיננסים צריך להכיר. בואו נדבר על הגורמים לסטגפלציה, איך אפשר לעצור אותה ואיך היא השפיעה על העולם מבחינה היסטורית.

מהי סטגפלציה?

סטגפלציה היא מצב בכלכלה שבו שיעור האינפלציה גבוה במיוחד, הצמיחה הכלכלית מאטה באופן מהותי ושיעור האבטלה נשאר גבוה. המונח נוצר על ידי איאן מקלאוד בנאום בפרלמנט הבריטי בשנת 1965. סטגפלציה היא מצב כלכלי מאתגר במיוחד כיוון שפעולות שונות לריסון האינפלציה עלולות להחמיר את המיתון הכלכלי. רגע לפני שנמשיך ונדבר על הגורמים האפשריים לסטגפלציה, באתר שלנו תוכלו להמשיך ולקרוא על עוד מושגים חשובים בכלכלה והשקעות כמו מכפיל הון, הנהלת חשבונות, קרנות גידור, עקומת התמורה ועוד.

הגורמים לסטגפלציה

על פי כלכלנים רבים, ישנם שני גורמים עיקריים להיווצרותה של סטגפלציה. גורם הראשון הוא כשכושר הייצור של המשק מצטמצם בעקבות הלם אספקה שלילי, למשל עלייה גדולה של מחירי הנפט למדינות המייבאות נפט. שוק כזה יכול להעלות באופן חד את המחירים במשק ולהפוך את הייצור ליקר ולא משתלם. כמו כן, סטגפלציה יכולה להתרחש על רקע של מדיניות מאקרו-כלכלית שגויה, למשל כאשר בנקים מרכזיים גורמים לאינפלציה על ידי ייצור מוגזם של תזרים כספים, ובמקביל הממשלה מביאה לסטגנציה על ידי יתר רגולציה על מוצרים ועל שוק העבודה.

איך מפסיקים סטגפלציה?

עצירה של מצבי סטגפלציה מחייבת גישה מאוזנת ואחראית. בעלי השליטה במדינות ובכלכלות יכולים להשתמש במדיניות הומניטרית כדי לשלוט באינפלציה על ידי העלאת ריבית, ובכך להפחית את היצע הכסף ולבלום את ההוצאות. במקביל, המדיניות הפיסקלית יכולה לעורר צמיחה באמצעות הוצאות ממשלתיות ממוקדות והפחתת מיסים כדי לעודד השקעות וצריכה. רפורמות לצד ההיצע כגון הסרת רגולציה ושיפור הגמישות בשוק העבודה יכולות להגביר את הפריון והתפוקה הכלכלית. טיפול בגורמים ספציפיים (זעזועים במחירי הנפט למשל), עם עתודות אסטרטגיות או השקעות אנרגייה חלופית הן טקטיקות שיכולות לעזור גם כן. באופן כללי, במצבים של סטגפלציה נדרש מאמץ מתואם וכולל כדי לאזן ביעילות את בקרת האינפלציה ולעודד צמיחה כלכלית מחודשת. מי שרוצה ללמוד עוד על תמורות ואיזונים במשק הכלכלי בשווקים שונים בעולם יוכל לעשות זאת דרך קורס שוק ההון למתחילים, שבו לומדים על המושגים האלו ואחרים לצד הקניית כלים חשובים למסחר אחראי בשוק ההון.

סטגפלציה בהיסטוריה

סטגפלציה מתארת תרחיש כלכלי המאופיין בצמיחה כלכלית איטית עד אפסית, אבטלה גבוהה ועליית מחירים קיצונית. התפיסה ההיסטורית המוקדמת הייתה שאינפלציה ואבטלה קשורות ביחס הפוך, כפי שמתואר על ידי עקומת פיליפס. עם זאת, שנות ה-70 הוכיחו את הרעיון הזה כשגוי והכניסו את הסטגפלציה ללקסיקון הכלכלי. התקופה הידועה לשמצה ביותר של סטגפלציה התרחשה במהלך שנות ה-70 בארצות הברית ובמדינות מתועשות אחרות, והתאפיינה בכמה גורמים מרכזיים. משבר הנפט של 1973, שהתחיל בעקבות אמברגו הנפט של אופ"ק, העלה באופן דרסטי את מחירי הנפט והוביל לעלויות גבוהות ביותר במגזרים שונים. האינפלציה הביאה לעליות מחירים נוספות בעקבות העלייה של מחירי הנפט, ונוצרה תקופת מיתון שבה הצמיחה הכלכלית הואטה מאוד. במקביל, מדיניות כלכלית שגויה החמירה עוד יותר את המצב. בתגובה לשפל הכלכלי, בנקים מרכזיים רבים (ובמיוחד הפדרל ריזרב) ניסו לעורר צמיחה על ידי הגדלת היצע הכסף. עם זאת, במקום לדרבן צמיחה הדבר החמיר את הלחצים האינפלציוניים מבלי להפחית את האבטלה, מה שהוביל לשילוב מסוכן בין השניים.

הכלים הקונבנציונליים של הכלכלה הקיינסיאנית, שבדרך כלל דגלו בהגדלת ההוצאה הממשלתית כדי להגביר את הביקוש במהלך מיתון, לא הצליחו להתמודד עם עליית המחירים במקביל לאינפלציה, ונראה היה שיש צורך ממשי בגישות חדשות. ההבנה הזו הובילה למעבר לגישת מונטריזם בשנות ה-80, בראשות כלכלנים כמו מילטון פרידמן שנתנה דגש על השליטה בהיצע הכסף כדי לנהל את האינפלציה.

עידן הסטגפלציה השפיע באופן ניכר על המדיניות והחשיבה הכלכלית העולמית, והדגיש את המורכבות של ניהול כלכלות המתמודדות עם אינפלציה וקיפאון כאחד. הוא הדגיש את הצורך בגישות מדיניות מגוונות ומאוזנות יותר כדי להתמודד עם אתגרים כלכליים רבגוניים. הסטגפלציה גם הדגישה את הצורך החשוב ברישוי ובהכשרה של כלכלנים ואנשי מקצוע בתחום הפיננסיים. היום כדי להשתתף בפעילויות פיננסיות רבות יש צורך בהכשרה ורישיון מתאים, ואצלנו תוכלו למצוא מידע על איך מקבלים רישיון יועץ השקעות ואיך משתלבים באופן מקצוע בענף הפיננסים בישראל ובעולם.

לסיכום

סטגפלציה היא מצב כלכלי לא פשוט למשקים וכזה המשפיע במידה רבה על הסביבה ועל העתיד של מדינות. המצב הזה בהיסטוריה חידד את החשיבות של התנהלות כלכלית מושכלת, הן ברמה המדינית והן ברמת הפרט. אם גם אתם רוצים ללמוד עוד על כלכלה ועל השקעות, לימודי שוק ההון בצורה מקצועית ומסודרת הם צעד חשוב ומומלץ ולא כדאי להתחיל בו בלי הכשרה מתאימה.

מתעניינים בקורס? השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן