אופציות: איך לסחור ולהרוויח? | מכללת פסגות

אופציות

אופציות הן חוזים בין סוחרים בבורסה ולהן יש ערך. האופציות שונות ממניות, אפילו שבהמשך הדרך אפשר להמיר אותן למניות. אם תמיד עניין אתכם לדעת מהן אופציות – הגעתם למקום הנכון. איך סוחרים באופציות ומאילו אופציות אפשר להרוויח הכי הרבה? תוכלו למצוא את התשובות לשאלות האלו ועוד מידע חשוב במאמר שלפניכם. בואו נתחיל.

מהי אופציה?

אופציה היא חוזה בין כותב האופציה לקונה שלה. הכותב נותן לקונה זכות לקנות נכס כלשהו ("נכס בסיס" או Underlying Asset) תמורת מחיר מוסכם ("מחיר מימוש" או Strike Price) במועד שקבעו מראש ("מועד פקיעת האופציה" או Expiration Date). כמו מניה, גם אופציה נסחרת בבורסה – אבל בניגוד למניה, שבה המוכר אינו רלוונטי ברגע שהמניה נמכרת, לאופציה יש שני צדדים המחזיקים בה בכל עת. לאופציות יש תאריך תפוגה, וסוחר יכול להרוויח מאופציה גם אם המדד שהוא עוקב אחריו יורד בערכו, אם כך הוסכם בחוזה של האופציה. בעסקה זו שני הצדדים אינם שווים כיוון שלקונה יש אפשרות (אופציה) לבצע את העסקה אם ירצה, לעומת הכותב שלה, שאינו נחשב מוכר, שמחויב לעמוד בהסכם. כדי לאזן את אי השוויון, הקונה מחויב לשלם על כניסתו מלכתחילה לעסקה כזאת. למחיר הכניסה לאופציה קוראים "פרמיה".

סוגי האופציות

יש לא מעט סוגים של אופציות שאפשר לסחור בהן, אך הנפוצות ביותר בישראל הן שתיים – אופציה אירופאית ואופציה אמריקאית.

  • אופציות אירופאיות הן האופציות הנסחרות בבורסה בתל אביב. תאריך המימוש של האופציות האירופאיות קבוע מראש והבורסה היא היחידה שיכולה לשנות את התאריך הזה.
  • אופציות אמריקאיות, לעומת האירופאיות, ניתנות למימוש בכל עת והקונה אינו מחויב לחכות למועד המימוש שנקבע בחוזה.

אפילו שזה לא נשמע מסובך, יש עוד הרבה מידע שצריך לדעת בנושא האופציות, ויש אנשים שנרשמים לקורס אופציות מורחב המסביר את כל המידע הרלוונטי ונותן ללומדים כלים חשובים שילוו אותם בדרכם בבורסה ובמסחר.

מושגים שחשוב להכיר

לפני שאתם מתחילים לסחור, מומלץ שתכירו כמה מושגים הקשורים לעולם המסחר באופציות. בין אם מדובר בפעולות, במכשירים פיננסיים שאפשר לקנות או במדדים חשובים, כדאי שתכירו אותם כדי לדעת בדיוק מה קורה ועל מה מדברים איתכם בעבודה או בעסקים.

תגמול הוני

תגמול הוני הוא כל רכיב תגמול שאינו שכר שעובד יכול לקבל, כמו אופציות, מניות, מניות חסומות ועוד.

עלות המימוש

עלות המימוש היא הסכום שכל קונה צריך לשלם לחברה כדי שהאופציות שלו יומרו למניות. כיוון שאפשר למכור מניות, אך לא אופציות, יש לקונה אינטרס להחזיק במניות כדי לסחור בהן בעתיד. במקרה שבו קונה האופציות עובד בחברה ומחליט לעזוב את מקום עבודתו, הוא יכול לקנות מניות מאופציות שהבשילו ורק בהן הוא יוכל לסחור בעתיד.

מחיר מימוש

מחיר מימוש הוא מחיר הסף למימוש אופציה. החברה קובעת את המחיר הזה, אם כי בחברות פרטיות אפשר להתמקח עליו. בחברות ציבוריות מחיר המימוש נגזר ממחיר המניה בשוק. הקונה ירוויח סכום גדול יותר של כסף ככל שמחיר המימוש נמוך יותר.

אופציותESOP ו-ESPP

ESOP (באנגלית: Employee Stock Ownership Plan) הוא תוכנית האופציות – כלי התגמול שחברות משתמשות בו כדי לתת לעובדים שלהן אופציות. התוכנית הזאת קיימת בהרבה חברות פרטיות, ובחברות ציבוריות לעיתים הגישה לתוכנית הזאת זמינה לבכירים שבה. העובדים מקבלים אופציה לקנות מניות של החברה, והעובד יכול לקנות את המניה (אם ירצה) במועד ההבשלה של האופציה, אם המחיר של המניה עלה על מחיר המימוש. אם הערך של המניה נמוך ממחיר המימוש המניה לא תימכר, ואם העובד לא מימש את האופציה עד לתאריך פקיעת האופציה היא תבוטל.
לעומת התוכנית הזאת, ESOP (באנגלית: Employee Stock Purchase Plans) היא התוכנית שחברות משתמשות בה כדי לאפשר לעובדים שלהן להפריש חלק משכרם ולרכוש איתו אופציות. החברה רוכשת במרוכז ובהנחה מניות לעובדיה הבוחרים להשקיע בתוכנית זו. העובד יכול להחליט מה לעשות במניות שלו, בין אם הוא רוצה לשמור אותן או שהוא רוצה לסחור בהן בבורסה. התוכנית הזאת נפוצה ומקובלת בחברות ציבוריות.

תמחור מחדש

תמחור מחדש (או Repricing) הוא שינוי של מחיר המימוש בהתאם למחיר המוערך של המניה. חברות פרטיות בדרך כלל מתמחרות מחדש מניות שלהערכתם יישארו יציבות בערכן בטווח הקרוב, לטובת העובדים שלהן המעוניינים במניה.

RSU

מניות חסומות (Restricted Share Units) הן מניות מן המניין שעובד מקבל מהחברה לפי החוזה שלו אחרי תקופת עבודה מסוימת, בדרך כלל אחרי ארבע השנים הראשונות. הן חסומות בזמן ועוברות תהליך של "הבשלה" במשך כמה שנים, ובסופו העובד יכול לקבל את המניות ולעשות בהן כרצונו. העובד לא יקבל מניות חסומות שלא הבשילו.

אסטרטגיות בסיסיות בהשקעה באופציות

יש כמה דרכים וצורות לסחור באופציות. לפניכם הסבר על מגוון הדרכים להשתמש באופציות:

Long Call ו-Short Call

Long Call הוא תהליך הקנייה של אופציית רכש, ו-Short Call הוא תהליך הכתיבה של אופציית רכש. הקונה הוא שיוזם את הפעולות הארוכות (Long), והכותב הוא זה שיוזם את הפעולות הקצרות (Short).

  • Long Call הוא האסטרטגיה הבסיסית ביותר. הקונה משלם את שווי האופציה (הפרמיה), והוא מרוויח מהמנייה כשהשווי שלה עולה על סכום הפרמיה. ההפסד המירבי שלו מסתכם בפרמיה ששילם, והרווח יכול להיות גדול מאוד, תלוי במניה.
  • ב-Short Call, המוכר נותן לקונה פוטנציאלי אפשרות לקנות ממנו מנייה במועד פקיעת האופציה.

Long Put ו-Short Put

בניגוד ל-Call, שהן אופציות לקניית רכש, ב-Put נכתבת ונקנית אופציה למכירת רכוש.

  • Long Put – הקונה מקבל זכות למכור נכס בסיס במחיר מוסכם מראש ובתאריך שנחתם בחוזה.
  • Short Put – הקונה מקבל אופציה מהכותב למכור לו נכס בסיס במחיר מוסכם מראש ובתאריך שנחתם בחוזה.

שאלות נפוצות

למי מתאים לסחור באופציות?

כל אדם שיש לו הידע הנדרש לסחור באופציות יכול לעשות זאת. סחר באופציות מתאים במיוחד לסוחרים שרוצים לגוון את הפעילות שלהם. משקיעים שרוצים להגן על עצמם מהפסדים יכולים לחתום על אופציות שיטיבו עימם במקרה של ירידת ערך במדדים השונים. מי שרוצה להעמיק את הידע שלו בדרך כלל נרשם לקורס לימוד על שוק ההון שמסביר את כל מה שסוחרים צריכים לדעת.

מהו חוזה עתידי?

חוזה עתידי הוא עוד מכשיר פיננסי שסוחרים בו בבורסה. גם הוא מייצג נכס בסיס (מדד כלשהו או מטבע, לדוגמה) ובניגוד לאופציות, שני הצדדים מחויבים לחוזה העתידי ולעסקה.

מהן אופציות מעו"ף?

אופציות מעו"ף (מכשירים עתידייים ופיננסיים) הן שם כולל לחוזים עתידיים ולאופציות. הן נקראות גם "נגזרים" בשוק, והן בעצם מכשירים פיננסיים שערכם נגזר מנכסי בסיס. אנשים משתמשים בדרך כלל באופציות מעו"ף של נכס בסיס מסוים במקום להשקיע בו ישירות.

סיכום

אופציות הן אמצעי מעולה לסחר בבורסה שאיתו תוכלו להגיע לתשואות מרשימות ולרווחים טובים. עם זאת, חשוב שיהיה לכם הידע הנדרש לסחר באופציות כדי לדעת מאילו סיכונים עדיף להימנע, מהן האופציות הרווחיות ביותר, איך קונים או יוצרים אופציות לקנות נכס או למכור נכס ואיך בכלל סוחרים באופציות וממירים אותן למניות.

מתעניינים בקורס? השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן