כסף בבורסה? זה לא מזל, זה ידע

משולש הכסף

מתוך הספר "משולש הכסף" חלק II

רועי ראובן ויניב ארביב הם אנשי עסקים בעלי ניסיון עשיר של למעלה משני עשורים בתחומי: יזמות, שוק ההון ונדל"ן.
בשנת 2005 הקימו יחד את מכללת פסגות, המונה שישה סניפים, מעסיקה כ-100 אנשי צוות והכשירה עשרות אלפי סטודנטים בישראל. בשנת 2018 הקימו את רשת חללי העבודה המשותפים dogether , אשר דורגה במקום הראשון מטעם spacenter ומטפחת קהילה של מאות בעלי עסקים יזמים וחברות. בנוסף מחזיקים ראובן וארביב בחברת אחזקות נדל"ן פרטית, העוסקת בעסקאות תשואה ונדל"ן מניב.

החזון של רועי ויניב הוא להעביר את הידע העצום שלהם לציבור הרחב ולטפח את דור העתיד של היזמים בישראל ובעולם.

לעמוד אודות רועי ראובן יניב ארביב ומכללת פסגות>>> 

רגע לפני שאנו צוללים לעולמות שוק ההון והבורסה, אנחנו רוצים לתת קצת הסבר על אופי התכנים שאותם תמצא במאמר הזה

המטרה היא שיהיה לך כמה שיותר מידע מוקדם לפני שאתה יוצא לדרך בבורסה

אתה רוצה לשמוע מאחרים שלקחו על עצמם את אותו האתגר, אתה רוצה ללמוד מהצלחות של אחרים וגם לשמוע הפקת לקחים מטעויות של אחרים. ככל שהתמונה שבידך תהיה שלמה יותר, כך אתה תנטרל יותר את אלמנט האי-ודאות וכך תוכל להתפנות לאתגר עצמו וליהנות יותר מהדרך ומה”נוף”. 

אנחנו כאן כדי לתת לך כמה שיותר מידע כדי לאפשר לך להצליח. לך יהיה ידע. 

החלק הזה מאוד פרקטי. אנחנו נסביר לעומק על האסטרטגיות, על תהליכים ועל פעולות. ואם גילית עולם שאליו אתה נשאב, אנחנו נוכל לתת לך את מגוון הכלים הדרושים עבורך, כדי לפעול בעולם הזה. 

בחלקים הבאים נשתמש בהמון דוגמאות על מנת ללמד אותך את הכללים והכלים. 

הצעדים הראשונים בהשקעה בבורסה

למה בכלל צריך את הבורסה? מאיפה מגיע העולם הזה של ההשקעה בבורסה? מה התפקיד של הבורסה? איך היא יכולה “לסייע” לי? לפני שנפתח קצת יותר את עולם “הבורסות”, חייבים קודם לדבר על מונח אחר מרכזי בחשיבותו, “תשואה”.

כדי להבין בכלל למה צריך את שוק ההון ואת הבורסות למסחר, אנחנו רוצים שתדמיין את התרחיש הבא. הרווחת 1,000 שקלים ואתה רוצה שהכסף הזה יעבוד בשבילך. איזה אפשרויות יש בפניך היום כדי לקבל תשואה על הכסף שלך, כדי ש-1,000 השקלים האלה, לפחות ישמרו על ערכם או, אפילו יותר רצוי, יעלו את ערכם, לאורך זמן? 

האדם הממוצע יחשוב על פיקדון בבנק, או אולי אפילו על תוכנית חיסכון כלשהי, אבל ברגע שתבין שהריבית שהכסף הזה עושה היא מגוחכת, תתחיל לחפש אפיקי השקעה אחרים. 

הריבית, או התשואה שתקבל על הפיקדון בבנק או על תוכנית החיסכון, בקושי יצליחו לשמור על ערך הכסף שלכם. לא מעבר לזה. להעלות את הערך? להגדיל את החיסכון שצברתם? זה לא יקרה. 

הספר משולש הכסףוזו בדיוק הבעיה שאותה באה הבורסה לפתור עבורך. שוק ההון והמניות שבו נועדו בראש ובראשונה עבור גיוס כספים לחברות. והמונח גיוס כספים אומר שגם אתה יכול לספק לחברה חלק מהכספים הללו ובכך אתה הופך לשותף, סביר להניח מאוד קטן, בחברה שבה השקעת. וכשהחברה הזאת מצליחה והמניה שלה עולה, אתה מרוויח. 

אנשים עובדים, מרוויחים שכר, מנהלים את חשבון משק הבית שלהם כולל הכנסות והוצאות ומנסים לשמור קצת ליום סגריר, או למשבר הקורונה. וזה התפקיד של שוק ההון. ההשקעה בבורסה נועדה לייצר תשואה, מעבר ל-0.1% לשנה שאותם מציעים לך הבנקים. מטרת החלק הזה של הספר, לתאר לך, על קצה המזלג, את הבורסות ואת אופן ההשקעה בהן. 

לדעת הכל על שוק ההון, מסחר במניות, אגרות חוב והשקעות – בואו ללימודי שוק ההון במכללת פסגות>>>

תכירו את היזמים, את המשקיעים ואת השוק

אחרי שהבנו שיש לנו, כאנשים פרטיים, בעיה לייצר בעצמנו תשואה על הכסף שחסכנו, בואו נכיר רגע שני יזמים שמקימים עסק, את חברת א.ב כלשהי.

החברה מצליחה לא רע והיזמים שלנו, שרוצים להגדיל את פעילות העסק, מנפיקים מניות בחברה כדי לעודד השקעות בחברה. מניה מציינת את הבעלות של כל מי שיש לו איזשהו אינטרס בחברה. בתחילת הדרך, היזמים החליטו שהם 50-50 בשותפות והם הנפיקו 100 מניות, כאשר לכל אחד מהשותפים יש 50 מניות.

אם יגיע מישהו עם כסף, וירצה להשקיע בחברה של היזמים שלנו, הוא יקבל מניות, בהתאם להיקף ההשקעה שלו. החברה עדיין יכולה להישאר פרטית בשלב הזה.  

אחרי שהעסק שהוקם מגיע להיקף פעילות גבוה, ונדרש עוד כסף כדי לממן את פעילותו, ובעיקר לצורך הרחבתו, אפשר לנסות לפנות לכלל הציבור כדי לגייס ממנו כסף. לצורך זה נעזרים בבורסה, ופונים לציבור באמצעות תהליך שנקרא הנפקה. במהלך ההנפקה, החברה מוכרת מניות לציבור, שמשקיע מהונו בחברה. 

ההשקעה של הציבור יכולה להיות ישירות מכיוון שכל אחד ואחד מאיתנו יכול לקנות מניות של החברה הזו או באופן עקיף, דרך הגופים שמנהלים את כספי החיסכון שלנו. הגופים האלה נקראים “גופים מוסדיים” והם כוללים את קרנות הפנסיה שלנו, את קופות הגמל, את קרנות הנאמנות, את קרנות ההשתלמות ועוד.

אחרי שהחברה מגייסת כסף בבורסה, המניות שכזכור מציינות בעלות בחברה, נסחרות בין המשקיעים לבין עצמם. כלומר אחרי ההנפקה שבה הכסף עובר ישירות מהמשקיעים לחברה, המסחר במניות עובר ל”שוק המשני”, שם המניות נסחרות בין המשקיעים לבין עצמם, כשהחברה עצמה לכאורה לא מרוויחה מהמסחר במניות אלה.

החברה לא יוצאת לגמרי מהמשחק, שכן היא מעדכנת את המשקיעים מה קורה איתה. כל שלושה חודשים מפרסמת החברה דוח רבעוני, ובסוף השנה היא מפרסמת דוח שנתי. החברה גם מוציאה הודעות למשקיעים אם קרה אירוע כלשהו שעליו חשוב לדווח. דיווחים יכולים להיות חיוביים כמו למשל אם החברה זכתה בחוזה חדש, או שליליים אם ביטלו לה הסכם. זו יכולה להיות הודעה על מציאת נפט, או על כך שהבאר כבר יבשה, על סיום פיתוח התרופה שעליה עבדה החברה במשך שנים או על כך שהניסוי הוכח כלא מוצלח. הערך של מניית החברה יושפע מההודעות האלה.

המשקיעים קונים ומוכרים מניות, ומחיר המניה עולה או יורד בהתאם להרבה מאוד פרמטרים. חלקם קשורים לביצועים של החברה, כפי שמתבטאים בדוחות הכספיים של החברה, או בהודעות שהחברה מפרסמת, כפי שאמרנו קודם. אם החברה נכנסת לתחום פעילות חדש, או זוכה בלקוח חדש, המשקיעים יגיבו. 

אבל המשקיעים גם יכולים להגיב ביחס לפרמטרים שלא קשורים לחברה עצמה כמו פנדמיית הקורונה שמשתוללת בעולם, והמשקיעים לא יודעים כיצד זה ישפיע על הכלכלה העולמית, משבר הסחר בין סין לארצות הברית, או אולי משהו שקשור לתחום הפעילות שבו פעילה החברה, למשל גידול ברכישת מחשבים ניידים, עקב הצורך הגובר בלמידה מרחוק.

משקיע הוא בעצם כמו צייד שאורב לטרף

חברות נהנות מאפשרויות גיוס הכסף מהציבור, שמסייע לפעילות שלהן, לצמיחה ולהגדלת הפעילות. השאיפה היא שהכסף ילך לחברות הראויות ביותר.

הבורסה היא המתווכת בין החברות למשקיעים ומאפשרת את השאת התשואה.

עכשיו נחזור לנושא שעליו דיברנו בתחילה והוא התשואה עודפת, או יותר נכון, היעדר התשואה העודפת באפיקים חסרי הסיכון. הבהרנו כבר שמי שחוסך את כספו, מעוניין שהכסף ייצר תשואה ואמרנו שהבנקים לא מייצרים את התוצאה המצופה. 

אחד האפיקים העיקריים שמאפשרים להשיא תשואה עודפת על הכסף הוא שוק ההון, כשהסחורה הבסיסית ביותר בשוק ההון, היא המניות שנסחרות בבורסה. כל מי שמשקיע בבורסה, בכל דרך שהיא, יכול להרוויח מכך. השחקנים העיקריים שמשקיעים בבורסה הם הגופים המוסדיים, שמנהלים כסף עבור אחרים ומשקיעים פרטיים. מטרתם של הגופים המוסדיים האלה היא לייצר תשואה ללקוחות שעבורם הם מנהלים את הכסף.

בשביל ללמוד "שוק ההון", צריך רצון עז להצליח.

מהי הבורסה לניירות ערך? 

הבורסה לניירות ערך היא בעצם זירת מסחר ממוחשבת ומשוכללת שבה נסחרים סוגים שונים של ניירות ערך, כולל מניות של חברות, אגרות חוב ואופציות ועוד הרבה כלים פיננסיים. תפקידה של הבורסה לאפשר לחברות ולממשלה לגייס הון מהציבור.

יש מספר סיבות שחברות ירצו לגייס כספים בשוק ההון:

  1. לפעמים הריבית תהיה יותר נמוכה מהריבית בבנקים. זה קורה בשני אופנים. הראשון הוא שהבנקים כפופים להלימות ההון (שזה יחס בין ההון של הבנק שעליו הוא אמור לשמור, לבין ההון שהוא יכול להעמיד כאשראי) של בנק ישראל. ההגבלה הזאת מקשה על הבנקים לתת מימון ללא הפסקה ולכן הם מתמחרים ריבית גבוהה יותר לתאגידים. 

כתוצאה מכך, במקרים מסוימים חברות מעדיפות לגייס בשוק ההון כי שם הריבית תהיה זולה יותר. הסיבה השנייה לכך שהריבית נמוכה מזו שבבנקים היא שה“מוסדיים” שמנהלים את הכסף הפנסיוני, “ידם קלה יותר על ההדק” מאשר הבנקים. יש לזכור שהכסף של הבנקים הוא כסף פרטי ושל המוסדיים זה לא כסף פרטי אלא של העמיתים.

  1. זה מאפשר לחברה לגוון את מקורות המימון שלה, כך היא לא תהיה רק תלויה בבנק.

 מהי מניה?

מניה היא תעודת שותפות בהון של חברה מסחרית. למעשה מי שקונה מניות של חברה מסוימת נעשה שותף בחברה, כמובן זה באופן יחסי לכמות המניות שהוא קנה. 

מניה היא סוג של נייר ערך. הבורסה לניירות ערך היא המקום שבו מבוצעת פעילות הקנייה והמכירה של מניות. בבורסה, אנשים אמיתיים קונים ומוכרים ניירות ערך, אחד מהשני, ממש כמו סחורה. 

הפעולה נעשית לאחר שהקונים והמוכרים מסכימים ביניהם על המחיר למניה ועל כמות המניות שיעברו ידיים בעסקה. ואז מתבצעת פעולת המכירה של צד אחד ופעולת הקנייה של הצד השני. כל קנייה ומכירה של מניות נעשית באופן הזה. 

חשוב לציין שלא לכל חברה יש מניות. הנפקת מניות היא החלטה אסטרטגית מאוד מהותית של החברה. על ידי הנפקת מניות מחליטה החברה בעצם להפוך מחברה פרטית לחברה ציבורית.

יש יתרונות וחסרונות בהפיכה מחברה פרטית לחברה ציבורית. הסיבה המרכזית שחברות מונפקות והופכות לציבורית, קשורה ליכולת לגייס כסף דרך שוק ההון. החיסרון המרכזי של הפיכת חברה לחברה ציבורית הוא “השקיפות” שמחייבת את החברה לדווח על כל אירוע משמעותי שמתחולל בה וכמובן לפרסם דוחות כספיים שמראים את מצבה הפיננסי.

תחשוב על חברה שנמצאת כרגע בהפסדים, והיא ממש מעדיפה שלא לדווח על זה, ממגוון רחב של סיבות. זה יכול לגרום ללחץ אצל העובדים ובעיקר אצל לקוחותיה ושותפיה העסקיים שאולי יחששו לעשות איתה עסקים. חברה פרטית יכולה למדר ולא לפרסם את המידע הזה ואולי לצלוח את התקופה הקשה בלי טלטולים. חברה ציבורית תצליח לשמור על הסוד במשך מקסימום רבעון. ואז כשיתפרסם הדו”ח הרבעוני, כולם ידעו מה האמת העגומה.

המעמד של כל בעל מניות כשותף בחברה, מתחזק ככל שיש בידיו יותר מניות בחברה הזאת. זאת אומרת, אם יש לבן אדם חמש מניות ולחבר שלו יש שבע מניות, אז לחבר שלו יש יותר שליטה בחברה. חשוב לציין, לדוגמה, שאם נכון לעכשיו לחברת כמו אפל יש 17 מיליארד מניות, רוב המניות האלה נמצאות בידיים של הנהלת החברה והמשקיעים שלה, ואם יש משקיע שמחזיק כרגע ב-50 מניות, זה לא הופך אותו לחבר הנהלה ולמקבל החלטות. 

הבעלות על המניות כן תיתן לו זכאות לחלוקת דיבידנד אם תהיה כזו. דיבידנד הוא פעולה של חלוקת מזומנים, על ידי החברה, לבעלי המניות שלה, על בסיס רווחיה של החברה מאז חלוקת הדיבידנד הקודם.

סניף קחובות לימודי שמאות מקרקעיןדרך טובה להבין את שוק המניות היא לדמות אותו לכל שוק רגיל. תחשבו על זה ככה, לבן אדם א’ יש 100 מניות ששוות 20 שקל כל אחת, ובן אדם ב’ רוצה לקנות 100 מניות מבן אדם א’.

אפשר לומר שהם מתמקחים על המחיר, ובסוף בעל המניות מסכים להוריד את המחיר ל-19 שקלים במקום במחיר הראשוני שאותו הוא דרש והוא מוכר לב’ את 100 המניות שלו. שווי המניות האלה יכול לעלות ולרדת בהתאם להיצע ולביקוש, ממש כמו בשוק רגיל. בהתאם לכך, הסוחרים ימכרו או יקנו עוד מהמניות האלה, ממש כמו מוצר צריכה.

 

כשאתה הופך למעין שותף בחברה, כבעל מניות שלה, אתה מקבל מספר זכויות, כולל: 

  • הזכות למכור מניות
  • הזכות לקבל דיבידנד
  • הזכות לקנות מניות נוספות
  • הזכות לקבל דוחות כספיים
  • הזכות להשתתף באסיפות 

לפני שנים, כדי לקנות ולמכור מניות, היינו צריכים להתקשר לסוכן המניות שלנו, שנקרא “ברוקר”, ולבקש ממנו לקנות את המניות שבהן אנחנו מעוניינים. הסוכן הזה היה נמצא פיזית בחדר ענק עם מאות ולפעמים אלפי סוכנים נוספים, שכל אחד מהם גם מדבר בטלפון עם הלקוחות שלו. 

אז הסוכן שלנו היה צריך לצעוק שהוא מעוניין לקנות מניות, ואם באותו רגע יש סוכן אחר, שנמצא בטלפון עם לקוח שמעוניין למכור את המניות, שאנחנו רוצים לקנות, אז הם היו מבצעים בשבילנו את העסקה. אם יצא לך לראות פעם סרטים שכללו תיאור של המסחר בבורסה, אתה בטח זוכר את ההמולה כאשר כמות גדולה של ברוקרים רצים וצועקים הוראות קנייה ומכירה. 

כך זה היה בעבר. היום בזכות הקדמה הטכנולוגית, זה כבר לא עובד ככה ובמקום זה המסחר הפך לטכנולוגי לגמרי. מה הכוונה? יש פלטפורמת מסחר ממוחשבת שאת הכול אפשר לעשות דרכה, בלחיצת כפתור מבלי לצעוק על אף אחד.

גם היום, המשקיע הפרטי חייב להשתמש בשירותים של מי שמאושר על יד הבורסה לשגר פקודות של קנייה ומכירה. רק שהיום כבר מדובר במערכת ממוחשבת ובמערכות מאוד משוכללת ולא צריך להתקשר לסוכן כדי לבצע פקודות ספציפיות. צריך לפתוח “תיק” אצל גורם מוסמך ולאחר מכן לסחור ישירות מהמחשב שלך, דרך המערכות של ה”סוכן שלך”, עם מערכות המחשוב של הבורסות השונות בעולם. 

מטרות הבורסה

כל הבורסות בעולם הן חברות למטרות רווח. לכן כל בורסה רוצה שכמה שיותר חברות ציבוריות יסחרו בה, כדי שבסופו של יום, היא תרוויח מזה הרבה כסף. לכל בורסה יש קריטריונים משלה לגבי החברות שמאושרות להיסחר בה וכל חברה שרוצה להנפיק את המניות שלה חייבת לעמוד בהן. 

חברה שרוצה להנפיק מניות, יכולה לבחור להנפיק אותן באיזו בורסה שהיא רוצה, כל עוד היא עומדת בתנאים של הבורסה. 

מתעניינים בקורס? השאירו פרטים ונתקשר אליכם בהקדם

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

יועצי הלימודים שלנו זמינים עבורך, וישמחו לעזור!

דילוג לתוכן