שוק ההון – כמה זה מסובך?
כשאומרים שוק ההון, זה נראה אולי מסובך, מניות, אגרות חוב, הרבה דברים לדעת, צריך המון זמן, המון השקעה, צריך ידע, מספרים, הכל נראה נוראה מסובך. זה לא המצב, האמת, זה אפילו די רחוק מזה. מניה היא בעצם חלק קטן בחברה. בעצם כשאני קונה מניה, אני הופך להיות הבעלים של שבריר קטן מאוד מהחברה. בין אם זה אמאזון, מקדונלדס או בזק, אני אהיה הבעלים של חלק קטן, שבריר של החברה.
נכון, זה לא אומר שאני יכול להיכנס למשרד של המנכ"ל ולפטר אותו, אבל יש לי זכויות שיש לכל בעלי המניות. למשל, אם החברה תחלק חלק מהרווחים שלה כדיבידנד, אז גם אני אקבל דיבידנד בהתאם לכמות המניות שיש בידי.
הבורסות השונות מאפשרות מסחר במניות של החברות השונות, וכך אפשר לקנות ולמכור את המניות כל הזמן. שיש שבמצעים פעולות קניה ומכירה בטווחי זמן של ימים, שבועות או חודשים, ויש כאלה שמבצעים פעולות קניה או מכירה בטווחי זמן של שעות או דקות. כל אחד בהתאם לשיקול דעתו, המסחר מתאפשר לכל אחד בעצם, שיש לו חשבון למסחר בבורסות השונות.
למה בכלל לסחור במניות?
האפשרות לסחור במניה מעניקה לנו בעצם אפשרות לקשור את הכסף שלנו, בין היתר, בהתאם לביצועים של חברה כזו או אחרת. כלומר אם לא פיתחנו את מנוע החיפוש של גוגל, ואנחנו חושבים שגוגל היא חברה מעניינת להשקעה, אין בעיה. אפשר לקנות בבורסה מניה של גוגל. אם המניה תעלה, גם ההשקעה שלך תעלה. כמובן גם ההיפך נכון, אם המניה תרד, גם ההשקעה תרד.
בעצם כל אחד מאיתנו רוצה, וצריך שהכסף שהוא חוסך יניב תשואה. מחקרים הראו שהחל משנות ה-80' השקעה במניות, מנצחת את האפיקים האחרים, כך שבעצם מדובר בכלי לחיים, ממש קישור חיים בסיסי, שכל אחד צריך להכיר, להבין ולדעת. כדי שיוכל להשתמש בו לטובתו. להגדלת החסכון וההון הפנוי שלו, ולקבל תשואה על ההשקעה שלו.
איזה גישות יש להשקעה במניות
השקעה במניות יכולה להגיע מגישות שונות ומגוונות.
יש המשקיעים על סמך נתונים בסיסיים של החברה, נתונים שנלקחים מהדוחות הכספיים של החברה, ומושווים לחברות אחרות בתחום. אחת הגישות האלה היא להסתכל בכמה נסחרת המניה של החברה ביחס לרווחים של החברה או להכנסות של החברה. לגישה הזו קוראים מכפיל רווח, וההנחה היא שחברות עם מכפיל רווח נמוך נחשבון ל-'זולות' יותר ביחס לחברות אחרות. מאידך, חברות עם מכפיל רווח גבוה, נחשבות לחברות 'חלום', כלומר חברות ששוק ההון מסתכל על הפוטנציאל העתידי שטמון בהם.
גישת מכפיל הרווח היא רק אחת הגישות להשקעה בשוק ההון, יש פרמטרים נוספים שאפשר להתייחס אליהם, ואפשר גם לבחון השקעה על סמך ניתוח גרפים של מניות. בעצם ניתוח הגרף של המניה מסתכל על תנועת המחיר כאל קריאה של חכמת ההמונים במניה, וככזה אמור להביא את המשקיע להעריך צפויה להיות תנועת המחיר בעתיד. כמובן שהמשקיע לא יכול לדעת בוודאות שאכן המחיר ינוע לכיוון מסוים, אבל הוא בהחלט יוכל לדעת מתי הערכתו לא מתקיימת. לגישה זו קוראים גישת הניתוח הטכני והיא נפוצה מאוד בקרב משקיעים.
שוק ההון זה לא רק מניות
שוק ההון כולל בתוכו מכשירי השקעה רבים, לא רק מניות, אלא גם אגרות חוב – שאלה בעצם הלוואות שנוטלות חברות ממשקיעים ועוד מכשירי השקעה רבים ומגוונים.
כדאי גם לשים לב ששוק ההון נמצא בחיים שלנו, בין אם נרצה ובין אם לא, כי כספי החיסכון הפנסיוני שלנו נמצאים בשוק ההון, ומושקעים במניות ובאגרות חוב למיניהן, כך שאנחנו חשופים לשוק ההון כל הזמן. אם כך, כדאי מאוד להכיר את העולם הזה, ללמוד עליו ולדעת כיצד להתנהל בו.
לדעת הכל על שוק ההון, מסחר במניות, אגרות חוב והשקעות – בואו ללימודי שוק ההון במכללת פסגות>>>