כותב: מכללת פסגות
שורט – להרוויח גם כשהשוק יורד!
פעולת שורט מתבצעת כאשר מוכרים מוצר פיננסי במחיר מסויים ומעוניינים לקנות אותו במחיר זול יותר. כאשר מתבצעת מכירה בשורט נכנס כסף לחשבון, שהרי מדובר במכירה לכל דבר, ויוצא מוצר פיננסי במקומו. אם אני מוציא מתיק ההשקעות מוצר פיננסי שאינו קיים אזי אני במינוס במוצר הפיננסי (בדיוק כמו משיכת מזומן במינוס). אחרי מיצוי ההזדמנות אנו קונים את המוצר הפיננסי ומתבצע תהליך של יציאה של כסף מהחשבון, שהרי אנו קונים, והחזרת המוצר הפיננסי לשוק על מנת לסגור את המינוס. במידה ומכרנו את המוצר הפיננסי ביוקר וחזרנו לקנות אותו בזול – ההפרש הוא הרווח.
בקיצור, פתיחת פוזיצייה בשורט וחיסולה ע"י קנייה בחזרה. שורט הוא אחד המושגים הבסיסיים בלימודי שוק ההון.
דירוג אשראי ומשמעותו
דירוג האשראי הוא אחד האינדיקטורים המרכזיים לחוסנן הכלכלי של מדינות. מטרת הדירוג היא להעריך את כושר הפירעון של החברות – כלומר את מידת יכולתן לשלם את תשלומי הריבית והקרן בזמן – ביחס לכושר הפירעון של מנפיקות חוב אחרות.
קיימות מס' חברות דירוג אשראי בינלאומיות. בימים אלו חברת דירוג האשראי סטנדרד אנד פורס (S&P) הורידה לראשונה בהסטוריה את דירוג האשראי של ארה"ב מ- AAA ל- AA+.
סוכנויות הדירוג
קיימות מספר חברות בעלות מוניטין, העוסקות בקביעת דירוג אשראי של חברות ומדינות, ובהן סטנדרד אנד פורס , מודי'ס ופיץ'. החברות משתמשות בסולמות המגדירים את רמת הסיכון. בסולם, המיוצג על ידי אותיות ומספרים, קיימות דרגות שונות של מנפיקים.
הדירוג הגבוה ביותר לפי סולם סטנדרד אנד פורס ופיץ' הוא AAA, המייצג יכולת מעולה לפרוע את התשלומים בגין ההתחייבות בהשוואה למנפיקים אחרים. AA משמעו שיכולת המנפיק לפרוע את התשלומים היא הרבה מעבר לממוצע, וכן הלאה.
תקרת חוב
מושג המתייחס לגובה החוב שמדינה רשאית "לסחוב".
תקרת החוב הנוכחית בארה"ב היא 14.29 טריליון דולר (!!). הנשיא אובמה אישר את העלאת תקרת החוב הנוכחית. במסגרת העסקה אושר כי יקוצצו מתקציב המדינה כטריליון דולרים במשך עשר שנים בתמורה להעלאת התקרה.
המשמעות של אי-העלאת תקרת חוב הנוכחית, היא שארה"ב תיאלץ לחדול מפירעון התחייבויות כגון: תשלומים לאנשי הצבא, לאזרחים, למשקיעים ולעסקים. זה בהחלט יהיה אירוע ללא תקדים בתולדות ארה"ב.
הרחבה כמותית
הרחבה כמותית היא סוג של "נשק לא-קונבנציונאלי" בארסנל של בנקים מרכזיים המתבצעת במטרה להאיץ את הכלכלה במדינה, להתגונן מפני אינפלציה.
כאשר הריבית כ"כ נמוכה ואין כבר יותר לאן להוריד, נכנסת תוכנית ההרחבה הכמותית:
הבנק המרכזי מוסיף ומוריד את מחיר הכסף באמצעות רכישה מאסיבית של ניירות ערך בשוק החופשי.
תוכנית זאת נקראת Quantitative Easing או בקיצור QE.
בהקשר לכלכלה האמריקאית – יו"ר הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארה"ב), בן ברננקי, הצהיר השבוע כי הריבית צפוייה להישאר ברמה אפסית עד 2013 וכן רמז כי ישנה אפשרות כי בסוף החודש תושק
תוכנית רכישות שלישית – QE3 .
אתם מוזמנים ללמוד על מושגים אלו ועוד בקורס לימודי שוק ההון.
המכללה עוסקת בלימודי שוק ההון ומסחר בלבד, אינה מספקת שירותי ייעוץ השקעות כהגדרתם בחוק, ואינה בעלת רישיון מכוח החוק. יודגש: מבזקי המידע והשיעורים בחדרי המסחר כוללים נתונים כלליים אודות אירועים בשוק ההון, ואינם מתיימרים להוות תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של אדם מסוים