תחום המסחר בשוק המטבעות העולמי – תחום שסוחף רבים!
מאמר מאת רועי ראובן, מייסד ומנכ"ל משותף של מכללת פסגות, ראש תחום שוק ההון במכללת פסגות – מתוך הספר "לאן נעלמו 300%", שזכה פעמיים בפרס "ספר החודש" על ידי מגזין גלובס. רועי ראובן הקים בשנת 2005 יחד עם יניב ארביב את הסניף הראשון של מכללת פסגות ברחובות. וכל זה רק בהיותו בן 24. בשנת 2007 הוכתר רועי, יחד עם יניב ארביב, על ידי מגזין "דה מרקר" בתואר "מפצחי המניות".
במאמר הבא, אדון בתחום המסחר בשוק המטבעות העולמי, הנלמד בקורס לימודי שוק ההון, אשר נמצא בתנופה הולכת וגדלה בשנים אלה יותר ויותר במגזר הפרטי. מסחר בשוק המטבעות העולמי, הוא תחום הסוחף רבים חדשים משנה לשנה במטרה למצוא עבודה נוספת, עצמאות וחופש כלכלי.
שוק המט"ח(מטבע חוץ) הוא השוק הפיננסי הגדול ביותר בעולם, בו נסחרים מטבעות שונים כגון האירו האירופאי, הדולר האמריקאי, הליש"ט הבריטי, והין היפני. המסחר נעשה על בסיס שינוי השער של מטבע אחד מול מטבע אחר. השינוי בשער מול המטבע האחר משקף את הרווח או את ההפסד של המשקיע בעסקה בהתאם לסכום העסקה.
בעבר מסחר בשוק ההון היה ניתן אך ורק לבעלי סכומי כסף גדולים מאוד ולחברות שונות משום שאופן ביצוע העסקאות היה מורכב מאוד בהשוואה להיום
כיום התפתחות עידן הטכנולוגיה בכלל והאינטרנט בפרט, הביאו לכך שניתן להיות בזמינות למידע בכל מקום כמעט. כל אחד יכול באמצעות הטלפון הנייד להתחבר לאינטרנט ולגלוש ברשת בדיוק כמו דרך המחשב הביתי. הסקרים גם מראים גידול משמעותי ברכישות מחשבים ניידים מול נייחים. המחירים בין הניידים לנייחים ירדו משמעותית וכיום שיעור גבוה באוכלוסייה מעדיף את הנייד. אין לי ספק שבשנים הבאות האינטרנט והטכנולוגיה יביאו אותנו ליותר מכך.
הנתונים של המסחר מסופקים באמצעות חברות רב-לאומיות המספקות מידע כגון רויטרס, בלומברג ועוד.
הנתונים עוברים באופן שוטף באינטרנט ומאפשרים לכל גורם המעוניין לדעת את מחירי המטבעות ברגע נתון, להתעדכן לגבי המחיר שהם נסחרים בו בעולם ברגע העסקה.
העדכון השוטף של השינויים בשוק מאפשר לנו למדוד ולתאר את הנתונים באמצעות גרפים שונים. הויזואליות של השוק שינתה ללא צל של ספק את הקלות במסחר ואת סגנונות המסחר השונים.
כיצד סוחרים בשוק המט"ח?
אתם יכולים כל כך בקלות לסחור בשוק המט"ח, שתוך כדי קריאת שורה זו יכולת למעשה כבר לבצע את העסקה הראשונה שלך.
ישנן חברות הנקראות בשפה המקצועית 'ברוקרים', אלה למעשה מן מתווכים בינך הסוחר לבין השוק האמיתי.
ישנן בארץ חברות ברוקרים שונות כגון, כלל פורקס, פורקס פלייס, פינקסו וכו'.
כדיי לסחור דרכן עליך לפתוח אצלן חשבון מסחר, דומה מאוד לפתיחת חשבון בנק. כאשר הסכום המינימאלי להפקדה בדרך כלל עומד על 150$.
המסחר מבוצע באמצעות תוכנות מסחר מתקדמות המקושרות דרך האינטרנט וניתן לסחור בהן דרך המחשב ואף דרך הטלפון הסלולרי.
ההבדלים והיתרונות של שוק המט"ח על פני שווקים אחרים באים לידי ביטוי בפרמטרים רבים ומגוונים.
שוק המט"ח הינו השוק הגדול ביותר בעולם, היקף העסקאות (סכום הכסף שמחליף ידיים) המוערך היומי בו עומד על כארבעה טריליון דולרים ביום.
נפח מסחר עצום שאין עוד שוק פיננסי אחר בעולם היכול להתחרות בו.
נפח המסחר האדיר שלו מקנה לשוק את המסחר היעיל ביותר, כמעט ולא ניתן להשפיע על מחיר השוק. גם התערבות של גופים גדולים כמו בנקים מרכזיים משפיעה על פי רוב בטווח הקצר בלבד.
המסחר בשוק המט"ח מתאפיין במסחר רציף של 24 שעות ביממה מיום ראשון בחצות (לפי שעון ישראל) ועד יום שישי בחצות. המסחר הרציף של 24 שעות רציפות, חמישה ימים בשבוע מתנהל ממסחר על פני הגלובוס החל מסידני באוסטרליה, סינגפור, טוקיו, פרנקפורט, לונדון ובסוף ניו-יורק. ומכאן חוזר שוב חלילה.
רצף המסחר ייחודי ואין שוק בעל רצף מסחר שכזה. דבר המאפשר לסוחרים לפעול ללא מגבלת שעות ולהגיב לאירועים ולהתפתחויות ברחבי העולם בכל רגע נתון.
היקפי המסחר האדירים המאפיינים את שוק המט"ח, הביאו לתחרות מוגברת בין חברות הברוקרים שמצמצמת את המרווחים בין הקנייה למכירה (המרווחים שבין הקנייה למכירה מגלמים את הוצאות העסקה). וכך עלויות העסקה ירדו לרמות הנמוכות ביותר, ובמידה משמעותית, בהשוואה לכל עסקה פיננסית אחרת.
בעקבות הנזילות הגבוהה עוד ניתן בכל רגע לבצע עסקה, תמיד קיימים קונים בהתאמה למוכרים.
מסחר רציף ונזיל, המאפשר סגירת פוזיציות בכל תנאי שוק מול כל אירוע או הודעה בעולם. יתרון שבעקבותיו יכולים הגופים המספקים את שירותי המסחר להציע ללקוחות לסחור בעזרת מינופים.
כלומר ניתן לסחור בהיקפים גדולים יותר ממה שיש לסוחר בפועל בחשבון.
לשם כך המשקיעים נדרשים להקצות ביטחונות. שכיום הם נמוכים בהרבה מבעבר.
כיום ישנם גופים המספקים מינוף של פי 200 מהיקף הביטחונות משמע מסך החשבון בפועל. לדוגמא, אם בחשבונך ישנם 10,000 דולרים תוכל לבצע עסקה של 2,000,000 דולרים (לא מומלץ ומסוכן מאוד, אבל אפשרי).
יתרון נוסף הוא זמינות המידע והעברת הנתונים בשוק המט"ח.
המידע על מחירי הכסף מועבר בזמן אמת ובאמצעים אלקטרוניים לערוצי תקשורת כגון: תחנות טלוויזיה, רשת האינטרנט, רשתות רדיו, עיתונות וכדומה
אין ספק ששוק המט"ח הוא השוק המתקדם והגדול ביותר מבין השווקים הפיננסים. שוק המושך אחריו בכל עת עוד ועוד יותר משקיעים. התנופה וההתפתחות המואצת של עולם הטכנולוגיה והתקשורת בכלל והאינטרנט בפרט, מרחיבים משמעותית את השוק ואת המסחר בו עם כל שנה חולפת.
בשנים האחרונות יותר ויותר משקיעים מהמגזר הפרטי נוספו לשוק, אולם סטטיסטית 90% מהסוחרים הפרטיים לא שורדים בשוק זה לאורך זמן. לכן בל נשכח שאם הקלות והפשטות בא גם הסיכון.
חשוב לזכור שמסחר במט"ח הינו מקצוע לכל דבר ועל מנת להצליח במקצוע זה כבכל מקצוע אחר מומלץ לרכוש את ההשכלה המתאימה, להכיר את השוק ואת אסטרטגיות המסחר על בוריים. כל זאת ניתן ללמוד בצורה מסודרת ומקצועית בקורס לימודי שוק ההון במכללת פסגות.
המכללה עוסקת בלימודי שוק ההון ומסחר בלבד, אינה מספקת שירותי ייעוץ השקעות כהגדרתם בחוק, ואינה בעלת רישיון מכוח החוק. יודגש: מבזקי המידע והשיעורים בחדרי המסחר כוללים נתונים כלליים אודות אירועים בשוק ההון, ואינם מתיימרים להוות תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של אדם מסוים