כותב: מכללת פסגות
מרבית הסוחרים שנכנסים למסחר בנירות ערך חושבים מלכתחילה אך ורק על רווחים ומניחים בצד את ההפסדים הצפויים. זו כמובן טעות בסיסית משום שמסחר בנירות ערך זה למעשה הסתברות ולכן לא צריכים לשאוף להיות מושלמים אלא לנהל את הפוזיציה בצורה נכונה. אף משקיע לא ישרוד את השווקים לאורך זמן אם לא תהיה לו תוכנית פעולה ברורה לניהול פוזיציה.
ברגע שנכנסים לפוזיציה היכולת שלנו לשלוט על תנועת המחיר היא אפסית לכן התפקיד שלנו הינו לנהל את הפוזיציה בצורה נכונה.
תוכנית הפעולה צריכה לכלול בתוכה את הדברים הבאים
מחיר הרכישה, רמת הסטופ- לוס, לאן יש להזיז את הסטופ לוס במידה והפוזיציה הולכת בכיוון הנכון, מתי יש לממש רווח ראשוני, באיזה שלב יש לסגור את הפוזיציה במלואה.
וכמובן לתכנן מראש את אסטרטגית הגדלת הפוזיציה במידה והתנאים מאפשרים זאת. תוכנית ניהול הפוזיציה צריכה לעלות על הכתב לפני הביצוע וכך נשאיר את הרגש בקבלת ההחלטות מחוץ למסחר,כי ידוע שמשקיע חושב אחרת שהוא מחוץ לפוזיציה לעומת מצב שהוא בתוך פוזיציה שם הרגש מקבל תפקיד מרכזי. כמובן שאין טעם להכין תוכנית ניהול פוזיציה במידה ולמשקיע אין את המשמעת לדבוק בתוכנית.
משקיעים בדרך כלל נוהגים לחפש הסברים כלכליים למה שקורה בשוק כמו לדוגמא "למה המניה שלי ירדה אחרי דו"ח טוב"? במקום לבנות תוכנית עבודה ברורה לכל תרחיש,הרי ידוע שבטווח הקצר תנועת המחירים לא נובעת מהיגיון כלכלי אלא מרגשות ופעולות בלתי רציונליות ,רק בטווח הארוך ההיגיון הכלכלי הוא המכריע.
ניהול סיכונים נכון צריך לקחת בחשבון שהסכום המקסימלי שיש לסכן בעסקה בודדת לא יהיה יותר מ-2%-3% מסך כל פוזיציה.
לדוגמא : נניח והסוחר פותח עסקה ב-20,000 ₪ אין לסכן יותר מ-600 ₪. לקבוע הוראה לקטיעת הפסד יש מגוון של דרכים אך חשוב שהסטופ–לוס לא יעלה על 600 ₪.
לסיכום
משקיע נבון צריך להשקיע מחשבה לא רק באיזה פוזיציה לשים את כספו אלא באיך לנהל את הפוזיציה כשהיא יוצאת לדרך. יש המון משקיעים שמזהים את כיוון השוק נכון ולבסוף נשארים ללא רווח.
יש לזכור: לא משנה באיזה מחיר נמצאת המניה ולאיזה מחיר היא נעה מה שמשנה הוא איך תנהלו את העסקה עד וכאשר המחיר יגיע לשם.
למידע נוסף על קורס ניהול תיק השקעות לחצו כאן
המכללה עוסקת בלימודי שוק ההון ומסחר בלבד, אינה מספקת שירותי ייעוץ השקעות כהגדרתם בחוק, ואינה בעלת רישיון מכוח החוק. יודגש: מבזקי המידע והשיעורים בחדרי המסחר כוללים נתונים כלליים אודות אירועים בשוק ההון, ואינם מתיימרים להוות תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של אדם מסוים